Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Reggel 7:59

888.hu

2016.02.17. 07:59

Orbán Viktor Moszkvába látogat; marad a rendkívüli állapot Franciaországban; tovább nõ a feszültség a Dél-kínai-tengeren. A nap legfontosabb hírei.
1. Orbán Viktor Moszkvába látogat

A magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában találkoznak, hogy többek között megvitassák a két ország közös energetikai projektjeit. A Kreml tájékoztatása szerint a politikai vezetők tárgyalni fognak a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeiről, egyebek mellett a Vlagyimir Putyin tavaly februári budapesti látogatásán elért megállapodások végrehajtásával összefüggésben. A találkozó napirendjén továbbá a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei, az energetika és a magasan fejlett technológia alkalmazása terén megvalósítandó közös projektek előmozdítása, valamint a kulturális együttműködés is szerepel. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin napra pontosan egy évvel ezelőtt találkozott Budapesten, ahol a fő témákat az orosz-magyar gázszállítási szerződés ügye, a két ország közötti gazdasági együttműködés és az ukrajnai helyzet adta.

2. Marad a rendkívüli állapot Franciaországban

További három hónappal hosszabbította meg a francia parlament kedden a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapotot. Az intézkedést a kormány a „valaha tapasztalt legmagasabb terrorfenyegetettséggel" indokolta. Mivel a szenátus már február 9-én jelentős többséggel elfogadta a törvénytervezetet, így miután kedden többséget kapott a nemzetgyűlésben is, azt a parlament elfogadottnak tekinti. Francois Hollande államfő először a november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdette ki a rendkívüli állapotot, amely 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. A parlament a rendkívüli állapotot egyszer már három hónapra meghosszabbította, s az újabb hosszabbításra elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép.

 

3. Tovább nő a feszültség a Dél-kínai-tengeren

Tovább fokozza a már így kiélezett helyzetet, hogy Kína föld-levegő rakétaütegeket telepített a közigazgatása alá tartozó, de Vietnam által is követelt egyik dél-kínai-tengeri szigetre. A térségben jelenlévő területi viták így akár fegyverkezési versenyhez is vezethetnek, ami komolyan veszélybe sodorhatja a régió békéjét. Az újonnan telepített rakétarendszerről és az azokhoz tartozó radarról egy magáncég, az ImageSat International készített fotókat. A kínai külügyminisztérium szerint azonban a fotók nem valósak, és a nyugat így próbálja lejáratni Kínát. Ehhez képest a rakéták valódiságát a tajvani védelmi miniszter is megerősítette. A tenger egyes részeire Kínán kívül öt másik térségbeli ország is igényt formál, ezek közül több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat, amelyeken katonai létesítmények is vannak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére