Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csehországban csökkennek a legnagyobb mértékben a reálbérek a visegrádi országok közül

888

2022.11.20. 16:16

A magas infláció miatt az idén 8,3 százalékkal csökkennek a reálbérek Csehországban. A négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknél lesz a legnagyobb reálbércsökkenés, magasabb, mint az európai uniós átlag – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság készített.

 

A CTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövő évben 0,1 százalékos reálbércsökkenés várható Csehországban.

 

A reálbérek negatív alakulása már tavaly óta kísért bennünket, s a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint negatívan befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja.”

– mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője.

Az elemzés szerint az idei reálbércsökkenés Csehországban jóval magasabb lesz, mint a többi visegrádi országban, illetve mint az európai uniós 2,3 százalék. Lengyelországban 2,3 százalékos, Szlovákiában 1,1 százalékos, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbércsökkenés várható – olvasható a dokumentumban.

A jövő évben az Európai Unió szintjén 0,6 százalékos reálbér-emelkedés várható. Ugyanez a növekedés várható Lengyelországban. Szlovákiában a várható reálbér-növekedés 0,7 százalék, Magyarországon pedig 2,3 százalék. Egyedül Csehországban prognosztizál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést jövőre – írja a CTK.

Másfelől tény – emlékeztet Anna Píchvová – hogy az utóbbi tíz évben a reálbérek növekedése gyorsabb volt az európai uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011–2021 évek közti időszakban a bruttó bérnövekedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 százalék volt.

 

A Cyrrus elemzése szerint a reálbérek csökkenése Csehországban csak átmeneti jelenség, rövidtávú lesz, majd újra növekedés várható.

 

A négy visegrádi ország közül jelenleg Csehországban a legmagasabb a havi átlagbér – derült ki a Mazars nemzetközi pénzügyi tanácsadó ügynökség legújabb tanulmányából, amelyet a közelmúltban ismertetett szintén a CTK.

Csehországban jelenleg 1533 euró a havi átlagbér, Magyarországon 1349, Lengyelországban 1301, Szlovákiában pedig 1185 euró – mutatott rá a prágai székhelyű Mazars, amely minden évben 22 közép- és kelet-európai ország adórendszereit hasonlítja össze.

 

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére