Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hatalmasat kaszál Kína a napelemekkel az öngerjesztő európai energiaválságon

888.hu

2022.10.25. 16:40

Az állami tulajdonú Global Times azzal dicsekedett, hogy a kínai napelem-ipar „történelmet írt Európában” annak az európai politikának köszönhetően, amely megfosztotta a kontinenst a megbízható orosz energiától.

 

A fotovoltaikus termékek iránti kereslet új csúcsot ért el az orosz-ukrán konfliktus és a megsérült Északi Áramlat vezetékek miatti emelkedő földgázárak miatt. Az utóbbi időben a kínai napelemek egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az európai fogyasztók körében az elektromos takarók és kézmelegítők mellett.”

– írta a Global Times, és egy komoran mulatságos pillanatképet ad a tél előtt álló energia-disztópikus Európáról.

A lap által idézett „kínai bennfentesek” azt jósolták, hogy az európaiak a Kínából exportált napelemeknek akár a felét is megvásárolhatják ebben az évben, köszönhetően „az európai geopolitikai változásoknak és a régió zöld nyomulásának”.

Kína 35,77 milliárd dolláros napelem-exportja 2022 első nyolc hónapjában már meghaladja 2021-es teljes exportvolumenét, és a kínai napelemes vállalatok 40 százalékos, de jóval 100 százalék feletti bevételnövekedésről számoltak be.

A kínaiak szerint a bevételek még magasabbra emelkedhetnek, mert a nagy kereslet felfelé nyomja az árakat, a nagy európai kereslet pedig arra készteti a kínai gyártókat, hogy több munkaerőt vegyenek fel, növeljék a termelést, és bővítsék raktározási és szállítási kapacitásukat.

 

Európa csak a globális erőforrások megfelelő felhasználásával vetheti meg a lábát a fenntartható zöld fejlődésben, miközben Kína rendelkezik a legteljesebb technológiával, ellátási láncokkal és termelési kapacitással a napelem-iparban.”

– büszkélkedett Lin Boqiang, a Kínai Energiagazdasági Kutatóközpont igazgatója.

 

A nemzetközi médiában újabb példák jelentek meg az energiaválságról:

A Fortune azt írta, hogy a cseh családok és kétszer is meggondolják, hogy felporszívózzák-e házukat, mivel az orosz gázkiesés miatt 300 százalékos villanyszámla növekedéssel kell szembenézniük. A Kínából származó drága napelemek nem tesznek semmit az eurózóna egészének egekbe szökő inflációjának csökkentése érdekében, mivel a „zöld” energia minimális hatással van az ipari és szállítási költségekre, amelyek az inflációs számításokban olyan jelentős mértékben szerepelnek.

 

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett vasárnap este, hogy a németországi kórházrendszer összeomolhat az energiaárak emelkedése miatt, és nincs mód arra, hogy a német kormány elegendő „speciális alapot” hozzon létre, hogy megakadályozza egyes kórházak bezárását.

 

Ben van Beurden, a Shell Oil vezérigazgatója kijelentette, hogy Európa csak az energiafogyasztás „meglehetősen jelentős” csökkentésével tudta kezelni az orosz gázveszteséget – de arra figyelmeztetett, hogy

a csökkentés nagy része az ipar leállításával érhető el.
Sokan azt mondják, kapcsoljuk le a termosztátot, vagy esetleg ne kapcsoljuk be a légkondicionálást – de van olyan vélemény is, hogy miért nem kapcsoljuk ki a műtrágyagyárunkat, vagy csökkentjük egy kicsit a petrolkémiai termelést. És ez a racionalizálás, ha elég sokáig tart, állandósul.”

– mondta.

 

Van Beurden azt jósolta, hogy az energiaválság „nagy nyomást fog gyakorolni az európai politikai rendszerre”, a kínai napelemekre fordított kiadások ellenére.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére