Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így reagáltak a különböző európai országok az energiaválságra

888.hu

2022.04.22. 13:50

A fogyasztók magasabb energiaszámlái gyorsan politikai kérdéssé váltak nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Európa-szerte is – írta Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Comment Central nevű brit lapba.

 

 

A válságnak többféle oka van: utópisztikus elképzelésekkel rendelkező, de gazdaságilag és technológiailag megalapozatlanul megvalósított éghajlat-politika; a fosszilis tüzelőanyag-iparban történő beruházások hiánya; túl kevés hosszú távú és rögzített árú gázellátási szerződés; valamint ideológiai alapú megkülönböztetés a nukleáris technológiával szemben.

 

2020-ban az európai primerenergia-fogyasztás 57,5 százalékát importálták és a fő beszállító Oroszország volt.

A nagyfokú importfüggőség kiszolgáltatottá teszi az európai gazdaságot a fosszilis tüzelőanyagok árának nagymértékű ingadozásával szemben.

 

Hogyan próbálják a különböző európai kormányok megvédeni a fogyasztókat az energiaárak megugrásától, és vajon az Egyesült Királyság eleget tesz-e?

 

Spanyolország

 

Spanyolországban a megújuló energiaforrások kapacitása ugrásszerűen megnőtt, de a gáz még mindig az ország energiamixének mintegy negyedét teszi ki, ezért Spanyolország volt az egyik leginkább érintett ország a gázáremelkedésben.

A spanyol kormány komoly intézkedéseket vezetett be a villamosenergia-árnövekedés mérséklésére:

adócsökkentést, többek között az áfa 21 százalékról 10 százalékra történő csökkentését, valamint a villamosenergia-adó 5,11 százalékról 0,5 százalékra történő csökkentését.

 

A kormány 2022. március 31-ig a jelenlegi 25 százalékról 60 százalékra, a súlyosan veszélyeztetett fogyasztók esetében pedig 40 százalékról 70 százalékra emelte a kedvezményt. 1,22 millió háztartás részesül a szociális hőtámogatásban (TSA) is: az átlagos juttatás 200 euró háztartásonként.

 

Lengyelország

 

Lengyelországban az élelmiszerek, a földgáz és a műtrágyák áfája 2022 februárjától hat hónapra nullára csökken. Ezenkívül az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, amely a villamos energia áfáját 23 százalékról 5 százalékra csökkentette, július végéig meghosszabbítják. Ez kiegészíti az első inflációellenes csomagot, amely szintén 2021. november végén csökkentette az üzemanyag, az energia és a gáz árát terhelő adókat.

 

Magyarország

 

Magyarországon az energiafogyasztás költségei nem emelkedtek, mivel 2013-ban már létezett egy olyan intézkedés, amely a közüzemi költségek csökkentését kényszerítette ki. Az intézkedés célja, hogy az árváltozások kockázatát a háztartásokról az energiaszolgáltatókra hárítsa át azáltal, hogy rögzítik a tarifákat. A program csökkentette a háztartások rezsiköltségét, így védve a fogyasztókat a piaci áringadozásoktól.

Ha a lakossági árakat a megemelkedett energia alapján határozták volna meg, akkor a háztartások rezsiköltsége közel négyszeresére emelkedett volna, amely 1,3 millió embert taszított volna energiaszegénységbe.

Magyarországon 2021 novemberében hivatalosan is meghatározták az üzemanyagárakat. Május 15-ig a magyar kormány a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti legmagasabb árát 1,34 euróban határozta meg. A magyar kormány döntött az alapvető élelmiszerek árának befagyasztásáról is. Ennek értelmében az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy azok ne haladják meg a 2021. október 15-i árakat. Az árbefagyasztás február 1-jétől 2022. május 1-jéig lesz érvényben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021 decemberében közzétett nemzetközi árösszehasonlító elemzése az EU-27 fővárosainak, valamint Belgrádnak és Londonnak az energiaárait hasonlítja össze.

A tanulmány szerint a lakossági villamosenergia- és földgázárak Budapesten a legalacsonyabbak.

 

 

Franciaország

 

A francia kormány nem titkolta: el akarja kerülni, hogy a „sárgamellényes mozgalom” visszatérjen az utcákra, amely korábban egy adóemelés miatt robbant ki az üzemanyag-utánpótlás kapcsán.

A francia kormány grandiózus szociális programot jelentett be, amelynek keretében a lakosság fele 120 euró „inflációs kompenzációt” kapna az energiaárak emelkedésének ellensúlyozására.

Franciaország 2021 szeptemberében kötelezettséget vállalt arra, hogy 2021-ben 4 százalékban maximálja a szabályozott villamosenergia-költségek emelkedését, és a háztartások védelme érdekében a 44 százalékos energiaár-emelkedés költségeit a szolgáltatókra hárítja. Ennek elősegítése érdekében a kormány utasította a 80 százalékos állami tulajdonban lévő EDF-t (Électricité de France), hogy olcsóbban adja el az atomenergiát a versenytársaknak, hogy korlátozni tudják az áramárak emelkedését a piacon.

 

Egyesült Királyság

 

Az Egyesült Királyságban árplafon van érvényben a legelterjedtebb háztartási energiaszerződésekre, de az energiaárak áprilistól emelkedni fognak, miután 54 százalékkal megemelték az árplafont. Az egyéb intézkedések között szerepel, hogy 2022 októberétől minden háztartás számára 200 font kedvezményt biztosítanak a villanyszámlákból, amelyet öt év alatt kell visszafizetni, valamint az angliai háztartások mintegy 80 százaléka számára áprilistól 150 font kedvezményt nyújtanak az önkormányzati adó számláira, amelyet nem kell visszafizetni. A kormány emellett 144 millió font diszkrecionális finanszírozást is biztosítana az alacsony jövedelműek megsegítésére: vagy nem fizetnek önkormányzati adót, vagy olyan ingatlanban laknak, amely nem részesül a kedvezményben.

A Bank of England arra számít, hogy a fogyasztói árindex (CPI) áprilisra 6 százalékra emelkedik, míg egyes elemzők szerint akár a 7 százalékot is elérheti, hacsak a kormány nem dönt úgy, hogy több milliárd fontot pumpál az energiaágazatba, hogy megállítsa a fűtési költségek emelkedését.

 

Összegzés

 

A tekintélyes magyarországi Századvég közvéleménykutató intézet nagyszabású felmérése szerint az európaiak 43 százaléka (beleértve az Egyesült Királyságot, Norvégiát és Svájcot) aggódik amiatt, hogy az energia túl drágává válik. Figyelemre méltó, hogy

a magyarok bíznak leginkább az áramellátás biztonságában: a válaszadók kétharmada egyáltalán nem vagy nem nagyon tart az áramkimaradásoktól.

 

Ezek a rövid távú beavatkozások enyhíthetik a jelenlegi helyzetet, de a folyamatos válságok elkerülése érdekében az európai nemzeteknek meg kell erősíteniük energiaszuverenitásukat.

 

Amíg nem érünk el technológiai áttörést a termelt villamosenergia tárolása terén, addig nem fog működni az az elgondolás, hogy egyre többet és többet fektessünk az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokba, például a nap- vagy szélerőművekbe.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére