Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Négy százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye

888.hu / MTI

2022.11.15. 11:20

A bruttó hazai termék (GDP) négy százalékkal bővült 2022 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint és 4,1 százalékkal a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult – közölte az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

 

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint –a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent.

Az első háromnegyed évben a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A növekedéshez a KSH adatai szerint leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.

A növekedés hatodik negyedéve folytatódott négy negyedév visszaesés után.

 

Az első negyedévben 8,2, a második negyedévben 6,5 százalékos volt az emelkedés, minek eredményeként Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az első fél évben 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére