Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

43 évet kell „felségsértésért” ülnie egy thai nőnek egy YouTube-videó megosztása miatt

MTI

2021.01.19. 11:03

Ez ráadásul már a 87 évet kiszabó eredeti ítélet enyhítése.

 

A nő 2014-ben a Facebookra és a YouTube videómegosztóra rakott ki olyan hangfelvételeket, amelyekkel a bíróság értékelése szerint felségsértést követett el.

Eredetileg 87 év börtönt szabtak ki rá, de mivel bűnösnek vallotta magát, a bíróság a felére enyhítette a büntetést.

Jogvédők élesen bírálták a súlyos ítéletet. A felségsértést szankcionáló, – sokak szerint – ellentmondásokkal teli jogszabály alapján egészen banális dolgok, például egy-egy Facebook-bejegyzés kedvelése miatt is szabtak már ki büntetést. A bíróságnál nemcsak az uralkodóház tagjai tehetnek panaszt, ha úgy érzik, hogy valaki megsértette vagy rágalmazta őket, hanem bárki indíthat – akár évekig is elhúzódó – eljárást, ha úgy ítéli meg, hogy valaki felségsértést követett el. Ezt az utóbbi tizenöt évben leginkább politikai fegyverként használták fel.

Az utóbbi egy évben viszont a demokratikus reformokat sürgető fiatal tüntetők azt is követelni kezdték, hogy újítsák meg a monarchia intézményét, amelyre sok thaiföldi szinte szentségként tekint. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy túl sok hatalom összpontosul az uralkodó kezében, ráadásul működését nem is lehet elszámoltatni. A bíráló hangok miatt november óta a hatóságok mintegy 50 embert őrizetbe vettek, és felségsértés címén vádat emeltek ellenük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére