Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

Bokor Gábor

2019.11.19. 20:35

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében – várhatóan ez a követelés is bekerül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hivatalos programjába a párt pénteken kezdődő kongresszusán.

Német hírportálok keddi beszámolói szerint a kongresszusra benyújtott indítványok előzetes vizsgálatával foglalkozó testület módosításokkal elfogadta és a küldöttek elé terjesztette a párt időseket összefogó platformjának (Senioren-Union) határozati javaslatát. Az idős kereszténydemokraták eredetileg azt akarták elérni, hogy a kongresszus szólítsa fel a tartományi törvényhozásokban működő CDU-frakciókat egy jogszabály megalkotására, amely tiltja a fejkendőviselést az óvodákban és iskolákban.

A kongresszust előkészítő bizottság a követelést finomítva engedte át a szűrőn. A kongresszus elé kerülő változat szerint elsősorban a szülőket kell meggyőzni arról, hogy nem helyes vallási okból fejkendő viselésére nevelni a kislányokat.

Fotó: AFP

Azonban legutolsó lehetőségként a tiltást sem zárjuk ki

– áll a határozati javaslatban, amely szerint a fejkendő megbélyegzi és hátrányos helyzetbe szorítja a muszlim családból származó kislányokat.

A fejkendő már a játszótéren vagy az iskolaudvaron láthatóan kívülállóvá teszi a gyerekeket, és ezt feltétlenül meg kell akadályozni

– indokolják a törekvést az előterjesztésben.

A pénteken Lipcsében kezdődő kétnapos kongresszuson egy sor további elvi, ideológiai kérdés is napirendre kerül majd, és az egész tanácskozásnak az lesz az egyik legfőbb témája, hogy a párt forduljon-e a határozottan jobboldali politika felé, vagy maradjon meg a politikai spektrum közepén. Ez volt a fő kérdés a tavaly decemberi tisztújító kongresszuson is, amelyen a középutas Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg a pártelnöki tisztségből 18 év után távozott Angela Merkel utódjának.

Annegret Kramp-Karrenbauer csupán 35 szavazattal kapott többet, mint a hangsúlyosabban jobboldali politikát meghirdető másik elnökjelölt, Friedrich Merz, és szűk egy év alatt nem sikerült teljesen egyesítenie és lendületbe hoznia a CDU-t. A párt országos választói támogatottsága továbbra is 30 százalék alatt van – a legutóbbi felmérések szerint a 25 és 29,5 százalék közötti sávban mozog –, elmarad a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson szerzett, igen gyenge eredménynek számító 32,9 százaléktól.

Az egyre hosszabb támogatottsági hullámvölgy és az új pártelnök iránti választói rokonszenv ugyancsak igen alacsony szintje miatt a kongresszust megelőző hetekben felerősödött a vita arról, vajon megfelelő személy-e Annegret Kramp-Karrenbauer a pártelnöki tisztségre, és alkalmas-e kancellárjelöltnek a 2021-es Bundestag-választáson. Tisztújítás ezúttal nincs napirenden, és nem várható a pártelnök lemondatására irányuló nagyobb szabású kezdeményezés, de az újabb váltást sürgető hangok elnémulása sem. Így például a konzervatív, liberális és keresztényszociális gyökerekkel egyaránt rendelkező CDU konzervatív szárnyának egyik legismertebb nem hivatalos csoportosulása, az Értékek Uniója (WerteUnion) korábbi álláspontját megerősítve kedden is mielőbbi váltást sürgetett. Alexander Mitsch, a csoportosulás vezetője hírportálokon idézett nyilatkozatában kifejtette: Annegret Kramp-Karrenbauernek nem sikerült kirántani a pártot a lefelé tartó spirálból, ezért az lenne a legjobb, ha távozna, és Friedrich Merz lépne a helyébe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére