Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Facebook üdvözli a neonáci Azov ezredet

888.hu

2023.01.24. 16:00

Bár az ezred tagjait korábban tiltólistára tették, úgy fest, ez nem tartott sokáig.

 

A Facebook (ami már Meta néven működik) korábban már eltávolította az ukrán Azov ezredet – amelynek tagjai rendszeresen náci szimbólumokat és jeleket viselnek egyenruhájukon –, ezzel a változtatással azonban Mark Zuckerberg ismét szabad felhasználást adott nekik platformján.

A The Washington Post beszámolója szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus folytatódása miatt a Facebook módosította a tartalom moderálására vonatkozó megközelítését. A neonáci ukrán katonai csoportot, az Azov Regimentet ugyanis nemrég törölték a közösségi médiaóriás potenciálisan káros személyek és csoportok listájáról.

A módosítással az Azov Regiment tagjai ezentúl regisztrálhatnak Facebook- és Instagram-fiókon keresztül, és tartalmakat is szabadon posztolhatnak, illetve a többi felhasználó is nyíltan dicsérheti és támogathatja a csoport munkáját.

Ezt az irányelv-változtatást a hónapok óta tartó kritikák következménye, amelyek során sokan megkérdőjelezték, hogy hol húzódik a határ a konfliktusról szóló szabad véleménynyilvánítás támogatása és az olyan retorika között, amelynek erőszakos vagy veszélyes offline következményei lehetnek.

Az egyik ilyen erősebb hangvételű kritika forrása az Oversight Board-tól érkezett, ami egy elsősorban baloldali aktivistákból, akadémikusokból és szakértőkből álló független csoport. Szerintük a Facebook túl messzire ment a tekintélyelvű kormányokat vagy vezetőket illető tartalmak eltávolításában.

Az Azov ezred körül is voltak viták. Ez Ukrajna egyik legképzettebb katonai egysége, és olyan stratégiai fontosságú helyszíneken vett részt az orosz erőkkel folytatott harcokban, mint az ostromlott Mariupol és Kijev környéke.

 

Voltak azonban olyan aggodalmak, hogy a neonáci ideológiához való kötődése miatt a csoport szélsőségeseket eredményez.

 

Az azovi erőkre részben akkor utaltak, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai invázióját az ország „nácimentesítésére” tett erőfeszítésként jellemezte.

A Facebook szerint a neonáci Azov Mozgalom és az Azov Ezred már nem áll kapcsolatban egymással. Megemlíti, hogy az egység hivatalosan az ukrán kormány parancsnoksága és ellenőrzése alatt áll. A Facebook szerint a potenciálisan ártalmas személyek és csoportok listáján továbbra is szerepelnek „az Azov-mozgalom elemei, beleértve a Nemzeti Hadtestet és alapítóját, Andrij Biletszkijt”.

 

A gyűlöletbeszéd, a gyűlöletszimbólumok, az erőszakra való felhívások és minden más, a közösségi normáinkat sértő tartalom továbbra is tiltott, és ha megtaláljuk ezeket a tartalmakat, eltávolítjuk őket.”

– közölte a vállalat.

Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov dicsérte a Facebook döntését, és kiemelte Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettest, a Faceook nemzetközi ügyekért felelős elnökét.

„Sokat jelent minden ukrán számára. Az új szemlélet fokozatosan lép életbe.” – tweetelte Fedorov.

 

 

Fedorov tavaly nyáron Cleggnek írt levelében panaszkodott arra, hogy egy olyan időszakban, amikor az orosz propaganda burjánzott az interneten, a Facebook automatikus tartalommoderációs rendszerek alkalmazása igazságtalanul akadályozta meg az ukrán médiaszervezeteket abban, hogy pontos információkat terjesszenek a konfliktusról. Federov nyomást gyakorolt az Apple-re, a Facebookra és más vállalatokra is, hogy a konfliktus korai szakaszában „digitális blokádot” hozzanak létre Oroszországgal szemben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére