Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A franciák vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában"

Bokor Gábor

2016.08.23. 22:28

A szír kormányerõk képviselõje szerint a 2013 augusztusában történt gáztámadás mögött a francia titkosszolgálat állt. Az akkori támadásban több száz civil halt meg. A nemzetközi sajtó a polgárháború kirobbanása óta rendszeresen cikkezett arról, hogy a felek vegyi fegyvereket vetnek be.
GÚTA, 22:28

A szír kormányerők képviselője szerint a 2013 augusztusában történt gáztámadás mögött a francia titkosszolgálat állt. Az akkori támadásban több száz civil halt meg. A nemzetközi sajtó a polgárháború kirobbanása óta rendszeresen cikkezett arról, hogy a felek vegyi fegyvereket vetnek be.

Dr. Bassár al-Dzsaafari az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén sok embert felháborított azzal a kijelentésével, miszerint a fővárostól, Damaszkusztól pár kilométerre levő Gútában végrehajtott szaringáz-támadást csak azért követték el, hogy elterelje a figyelmet egy másik akcióról, amelyet az USA-barát felkelők követtek el. 

Azért használtak Damaszkusz közelében vegyi fegyvert, hogy megakadályozzák Dr. Ake Sellströmnek, az ENSZ világhírű bombaszakértő-kémikusának Aleppóba utazását. Azért nem akarták, hogy a svéd professzor az északnyugat-szíriai városba utazzon, mert tudták, hogy ott az ENSZ és az Egyesült Államok támogatta lázadók vetettek be hasonló robbanótöltetet, ez pedig nem vetett volna jó fényt a koalíciós erőkre." 

– mondta az ENSZ állandó szíriai képviselője. 

Dzsaafari szerint a francia titkosszolgálat azt találta a legjobb ötletnek, hogy ők is egy vegyi fegyvert vessenek be, és ha Sellström azzal lesz elfoglalva, akkor nem derül fény a lázadók tettére. 

A franciák képviselője, Francois Delattre abszurdnak nevezte a szír férfi állításait, érdemben nem is kívánta kommentálni az elhangzottakat – emellett arra figyelmeztette a Szíriában szemben álló feleket, hogy minél hamarabb kössenek tűzszünetet.

Hivatalos adat nincs arról hány ember vesztette életét a gútai támadásban, ám az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet adatai szerint 355 ember halt meg és több ezren szenvedtek maradandó károsodást. 

Matthew Rycroft, a britek ENSZ-képviselője elítélte az országban történt vegyi támadásokat és a szemben álló feleket kétnapos tűzszünetre szólította fel Aleppóban és környékén.

2013. augusztus 21-én súlyos szaringáz-támadás érte a szíriai Gúta települését, több száz civil meghalt. Ez volt a legsúlyosabb vegyifegyver-támadás az 1988-as Öböl-háború óta. Az incidens miatt akkor majdnem beavatkoztak a nagyhatalmak a polgárháború menetébe. David Cameron brit miniszterelnök parlamenti szavazás keretében kért korlátlan felhatalmazást egy katonai beavatkozásra, ám ezt nem kapta meg. Több NATO-tagállam is az azonnali beavatkozás mellett kardoskodott, ám ez végül elmaradt.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére