Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Gazprom nem szórakozik: újabb gázvezetéket zártak el

888.hu

2022.05.13. 12:10

Az árak pedig az egekben.

 

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken

–írta az Euronews.

A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be, az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg.

Moszkva két héttel ezelőtt egyoldalúan elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába vezető gázvezetéket, így mindkét ország alternatív megoldásokat keres a gáz pótlására.

Lengyelország panasszal élt, szerintük ugyanis a gázszállítás leállítása orosz részről szerződésszegés.

 

A Gazprom szintén hasonlót állít: az orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését.

Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása.”

idézi Robert Habeck-et, Németország gazdasági és klímaügyi miniszterét a The Wall Street Journal.

 

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

 

Habeck szerint az orosz szankciók célja a gázárak felhajtása.

 

A miniszter szerint az orosz lépés napi 10 millió köbméterrel csökkenti a Németországba irányuló gázszállításokat, ami az országba irányuló éves orosz gázszállítások mintegy 3%-át jelenti.

 

Ezeket a mennyiségeket a gázpiacon alternatív szállítóktól lehet beszerezni – mondta.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy nem lehet üzletelni a szankciókkal sújtott cégekkel, amelyek nem vehetnek részt az orosz gázszállításban, de más cégek megtehetik ezt.

 

Az északnyugat-európai benchmarknak számító

holland határidős gáz ügyletek csütörtökön 18%-kal emelkedtek, míg az Egyesült Királyságban a gázárak 34%-kal, a német áramárak pedig 15%-kal ugrottak meg.

 

Bár a gázárak a márciusi csúcsok alatt vannak, továbbra is több mint négyszer olyan magasak, mint egy évvel ezelőtt, ami növeli az inflációs nyomást, ami a központi bankokat a monetáris politika szigorítására készteti.

 

A Reuters csütörtökön arról írt, hogy Oroszország egyik válaszlépése a finn NATO-csatlakozáshoz már ma érvénybe léphet, ugyanis egy finn lap arról ír vezető finn politikusokra hivatkozva, hogy már pénteken felfüggesztheti a Gazprom a Finnország felé irányuló gázszállításokat.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz az ország éves energiafogyasztásának csak mintegy 5%-át teszi ki.

A gázellátás nagy részének elvesztése azonban azt jelentené, hogy az olyan ipari óriásoknak, mint a Neste és a Metsa, valamint más erdészeti, vegyipari és élelmiszeripari vállalatoknak alternatív energiaforrásokat kellene találniuk, vagy át kellene alakítaniuk termelésüket.

Május 5-én a finn kormány közölte, hogy felkészült arra a lehetőségre, hogy keleti szomszédja május végén leállítja a gázszállítást, válaszul arra, hogy Finnország nem hajlandó eleget tenni az orosz követelésnek, miszerint a gázfizetéseket rubelben kell teljesíteni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére