Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jobbközép szövetség győzelmét jelzik az olasz parlamenti választás exit poll adatai

888

2022.09.26. 08:28

A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések.

 

A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41–45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

 

A jobbközépnek világos fölénye van mind az alsóházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondani.”

– írta Salvini Twitter-oldalán.

A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 25,5–29,5 százalékát szerezte meg az előrejelzés szerint.

 

A televízió felmérése szerint egyenkénti bontásban a legerősebb parlamenti erő az FdI lesz, amely a voksok 22,5–26,5 százalékát tudhatja magáénak. A legtöbb szavazatot szerzett parlamenti párt vezetőjeként Meloni kaphat kormányalakítási megbízást, s ezzel ő lehet az ország első női miniszterelnöke. Második helyen a PD végzett 17–21 százalékos eredménnyel. Harmadik a koalíción kívül indult, az utóbbi öt évben kormányzó, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) a 13,5–17,5 százalékkal.

 

Az Opinio Italia közvélemény-kutató intézet szerint a Liga 8,5–12,5 százalékkal negyedik helyen végzett.
A szintén koalíción kívül indult úgynevezett centrum, amelyet a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) alkot, pedig 6,5–8,5 százalék körüli eredményre számíthat. A Forza Italia 6,8 százalékot szerezhetett.

Az első eredmények legkorábban hétfőn reggel várhatók.

 

A RAI előrejelzése szerint a jobbközép pártok 227–257 mandátumhoz juthatnak a 400 fős képviselőházban, s 111–131 helyük lehet a 200 fős szenátusban.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a választói részvétel 64,7 százalékos volt.

 

(MTI)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére