Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kancellár tanácsadója: Ukrajnának nem szabadna engedményeket kapnia az uniós tagságra

888.hu

2022.06.22. 12:40

Lehengerlő őszinteség.

 

Nem gyakran, de néha azért előfordul, hogy Nyugat-Európában valaki ki meri mondani a valós véleményét. Hétfő este ez meg is történt Németországban.

Olaf Scholz német kancellár legfőbb külpolitikai tanácsadója ugyanis azt találta mondani, hogy

Európának inkább az Oroszországgal való hosszú távú kapcsolatok megőrzésére kellene összpontosítania, és kevésbé az Ukrajnába irányuló német tankszállítások konkrétumaira.

 

A Politico beszámolója szerint Jens Plötner – a berlini Oroszország-politika egyik veterán alakítója – ritka nyilvános szereplésén úgy vélekedett, hogy az Ukrajnának nyújtott német katonai támogatásról szóló vitákat, amelyeket gyakran kritizálnak, mert túlságosan tétovák és lassúak, „olyan hevesség vezérli, amely sok esetben elkerüli a nagyobb kérdéseket”. Plötner konkrétan arra a régóta húzódó vitára utalt, hogy Németországnak Marder gyalogsági harcjárműveket kellene szállítania az ukrán hadseregnek – amit Scholz eddig elutasított.

 

Sok újságoldalt meg lehet tölteni 20 Marderrel, de nagyobb cikkek arról, hogy valójában milyen lesz a kapcsolatunk Oroszországgal a jövőben, valahogy ritkábban jelennek meg.”

– mondta Plötner a Német Külkapcsolati Tanácsban (German Council on Foreign Relations) tartott előadásában.

 

Plötner puhább megközelítést sürgetett Kínával szemben, és

amellett érvelt, hogy Ukrajnának nem szabadna engedményeket adni az uniós tagságra irányuló törekvésekben csak azért, mert orosz támadás érte.

 

Plötner álláspontja gyorsan felkeltette a külpolitikai szakemberek figyelmét a Twitteren, később néhány prominens politikustól még megrovást is kapott.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német parlament védelmi bizottságának liberális elnöke szerint a tanácsadó nézetei „az elmúlt évtizedek gondolkodásmódjáról árulkodnak, amely ebbe a szörnyű helyzetbe sodortak minket”. Szerinte

nem most van itt az ideje annak, hogy kedvesen gondoljunk Oroszországra, hanem hogy segítsünk Ukrajnának”.

 

 

Jens Plötner 2014 és 2017 között Frank-Walter Steinmeier, az SPD korábbi külügyminiszterének, a jelenlegi német elnöknek a legfőbb tanácsadója volt. Ez idő alatt Plötner szorosan részt vett a 2014-es és 2015-ös minszki békemegállapodások kidolgozásában, amelyek célja a kelet-ukrajnai harcok befejezése volt, de soha nem kerültek végrehajtásra.

 

Már önmagában az is szimbolikus, hogy Plötner ezeket a nézeteket épp a Német Külkapcsolati Tanácsban merte hangoztatni.

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) honlapja szerint ugyanis a tanács rengeteg Soros-dollárban részesült az elmúlt években.

Az OSF adatbázisa szerint

  • 2020-ban 131,8 ezer dollárt,
  • 2019-ben 1,12 millió dollárt,
  • 2017-ben pedig 250 ezer dollárt kaptak.

 

És mint tudjuk, Soros György nemzetközi tőzsdespekulánsnak Ukrajnában komoly érdekeltségei vannak. Az elmúlt évtizedekben 230 millió dollárnyi támogatást nyújtottak Ukrajnának.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére