Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kínai vezetés elismerte, hogy voltak hiányosságok a járványra való reagálásban

Ányos Miklós

2020.02.03. 20:48

Beismerte a kínai vezetés hétfőn, hogy voltak gyenge pontok és hiányosságok a koronavírusra való reagálásban, Hszi Csin-ping elnök pedig megfelelő és határozott lépéseket sürgetett a járvány megfékezése érdekében.

A beismerés a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának állandó bizottsága ülésén hangzott el, amelyet Hszi, a párt főtitkára elnökletével tartottak az új koronavírus okozta járvány megelőzéséről és megfékezéséről – jelentette a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség.

A járványra való reagálás gyenge pontjai és hiányosságai miatt javítanunk kell a nemzeti válságkezelő rendszert és a sürgős és veszélyes helyzetek kezelésére irányuló képességünket

– áll a találkozóról kiadott jelentésben. Az intézkedések között szerepel az illegális vadpiacok és vadkereskedés felszámolása.

A Hszinhua hírügynökség hétfői jelentése szerint összesen 475 páciens hagyta el gyógyultan a kórházakat vasárnap estig. Az nCoV-2019 nevű vírus halálos áldozatainak száma hétfőre 361-re emelkedett, az új vírus Kínában (Hongkongot és Makaót nem számítva) több ember életét oltotta ki, mint 2002-2003-ban a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma). A fertőzések száma meghaladta a 17 ezret. A vírus 24 országban jelent meg.

A kínaiak különböző alkalmazások segítségével igyekszenek elkerülni a fertőzött városrészeket, illetve felkészülni az ott várható veszélyekre. A QuantUrban információtechnológiai cég és a WeChat program fejlesztői oldalakat hoztak létre, amelyeken hivatalos információk és térképek vannak azokról a területetekről, ahol bizonyított megbetegedéseket észleltek. A WeChat programja, a YiKuang (járványhelyzet) a dél-kínai Sencsen és Kuangcsu városok, a QuantUrban pedig Kuangtong tartomány kilenc más városának negyedeit térképezi fel járványügyi szempontból. A CCTV állami televízió és a Zsenmin Zsipao pártlap szintén különböző programokat szolgáltat, amelyekkel a felhasználók tájékozódhatnak, hogy a busz, a vonat vagy a repülő, amelyen utaztak, szállított-e bizonyítottan fertőzött beteget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn közölte, hogy a WHO együttműködik a Google céggel, annak érdekében, hogy a keresőprogramban a koronavírusra való rákereséseknél a szakosított ENSZ-szervezet információi jelenjenek meg az első helyen, így akarván elkerülni a járvánnyal kapcsolatos híreszteléseket és félretájékoztatást. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO végrehajtó tanácsának hétfői ülésén elmondta, hogy a Twitter, a Facebook, a Tencent és a TikTok közösségi portálok is meghozták az első intézkedéseket a tavaly decemberben a közép-kínai Vuhanban kitört járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás elkerülése érdekében.

Kínai tudósok egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy az új koronavírus denevérekről terjedt el. A Nature című tudományos folyóiratban hétfőn két tanulmány szerzői több betegtől levett minta szekvenálása révén arra következtettek, hogy az új koronavírus szorosan köthető a SARS-járvány kórokozóihoz. Az egyik tanulmányban Si Csen-li és a Vuhani Vírustani Intézetben dolgozó kollégai arról is beszámoltak, hogy hét betegtől levett vírus RNS-szekvenciája 96 százalékban megegyezett egy, a denevérekben megtalálható koronavírusban. A SARS-járvány kórokozója is a feltételezések szerint denevértől származott, de átterjedt a cibetmacskára, mielőtt embereket fertőzött volna meg.

A tudósok gyanúja szerint a járvány egy vuhani piacról terjedt el, ahol vadhúst is árultak, de a még nem tárták fel, milyen állat volt a fertőzés forrása. Ian Jones, az angliai Readingi Egyetem virológia tanára a kínai tanulmányoktól függetlenül leszögezte, hogy az új vírus lényegében a SARS egyik változata, amely könnyebben terjed, de kevesebb kárt okoz. A vírus ugyanazt a receptort – ajtót – használja fel az emberi sejtekbe való bejutáshoz, ez magyarázza a terjedését és ezért okoz tüdőgyulladást – állt a szakértő közleményében.

A hét legfejlettebb ország (G7) egészségügy-miniszterei telefonos konferencián vitatják meg hétfőn a járványra adandó választ – közölte a francia egészségügy-minisztérium.

Az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy szerdától felfüggesztik az Emirates és az Etihad Airways légitársaságok Pekingen kívüli kínai járatait, a Pekingből érkezőket pedig többórás egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, hogy így biztosítsák az utasok biztonságát a beszállás előtt.

Fertőzött utast találtak egy japán tengerjáró hajón, amely január 25-én hajózott ki Hongkongból. A hajó, amely Vietnamban, Tajvanon és Okinaván is kikötött, a megbetegedés felfedezés után 3000 utassal a fedélzetén visszatért Jokohamába. Hétfő éjjel elkülönítési szakértők és orvosok léptek a fedélzetre és megkezdték az utasok vizsgálatát a hajón – közölte nevének elhallgatását kérve a japán egészségügy-minisztérium egyik illetékese.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője, Csoj Hjon Szu hétfőn újságíróknak elmondta, hogy mintegy 800 dél-koreai katonát helyeztek karanténba, akik Kínában, Hongkongban, illetve Makaóban jártak vagy ott járt személyekkel érintkeztek. Dél-Koreából eddig 15 megbetegedést jelentettek, de minden beteg polgári személy volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére