Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kurd hatóságok dzsihadisták családtagjait adták át egy holland küldöttségnek

888.hu, MTI

2021.06.05. 20:30

A szíriai kurd hatóságok szombaton négy holland állampolgárt, egy nőt és három gyermeket adtak át egy holland diplomáciai küldöttségnek az északkelet-szíriai Kamisli városában. A holland állampolgárok az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosainak hozzátartozói.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint egy asszonyról és két gyermekéről – egy kétéves fiúról és egy ötéves lányról -, illetve egy 12 éves serdülőről van szó. Az őket fogadó delegációnak Hollandia szíriai különmegbízottja, Emiel de Bont, valamint a holland külügyminisztérium konzuli ügyeinek igazgatója, Dirk Jan Nieuwenhuis is tagja volt.
A különmegbízott elmondta, hogy a holland igazságszolgáltatás ítéletet hozott a szóban forgó esetekben, így a kormány egy különleges misszió keretében átvette az öt személyt.

A kurd hatóságok egyik magas rangú külügyi tisztségviselője, Abdel Karím Omar közölte: eleget tettek a holland kormány kérésének, és átadtak egy holland állampolgárságú nőt és két gyermekét, valamint egy humanitárius válsághelyzetben lévő lányt a delegációnak. Utóbbi átadása az anya beleegyezésével történt – tette hozzá az illetékes.

A holland hatóságok szerint legalább 220 holland gyermek él Szíriában és a szomszédos Törökországban, 75 százalékuk fiatalabb négyévesnél. Hetvenöt holland állampolgárságú gyermek, harminc nő és tizenöt férfi a kurdok felügyelete alatt álló területeken található menekülttáborokban tartózkodik.
A kurdok az Iszlám Állam 2019-es szíriai bukása óta sürgetik a túlzsúfolt menekülttáborokban élő, több ezer, külföldi állampolgárságú nő és gyermek hazatelepítését. Az ismételt kérések ellenére az országok többsége vonakodik hazaszállítani a dzsihadistákkal kapcsolatba került állampolgárait. Egyes országok, köztük Franciaország, korlátozott számban hazatelepített kiskorúakat, köztük több árvát.
Két holland állampolgárságú árvát 2019-ben szállítottak haza Szíriából.
Abel Karím Omar szombaton újból felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vállalja a felelősséget, és működjön együtt a kurd hatóságokkal a hasonló esetekben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére