Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magányos harcos

888.hu

2021.01.22. 14:00

Magyarország egy magányos harcos, mivel Magyarország az EU első tagállama, amely engedélyezi az orosz vakcinát – írta a Courrier International a Financial Times.

 

A magányos harcos

Az Európai Gyógyszerügynökség véleményének megérkezése előtt Budapest már bejelentette döntését, hogy Magyarország használni fogja a Szputnyik V oltóanyagot és az AstraZeneca vakcináját is. Ezzel további nyomás alá kerül az Európai Unió oltási stratégiája – vélekedik a Financial Times.

„Figyelembe véve azt a tempót, amellyel a Brüsszel által megrendelt oltóanyag érkezik a tagállamokba, nincs más lehetőségünk, mint hogy saját magunknak keressünk más ellátási lehetőségeket.” A magyar miniszterelnök kabinetfőnöke megerősítette január 21-i sajtótájékoztatóján: a magyar kormány úgy döntött, hogy jóváhagyja a koronavírus elleni orosz oltóanyag, a Szputnyik V és az AstraZeneca oltóanyagának használatát.

Ezzel Magyarország az első olyan európai uniós tagállammá vált, amely engedélyezi az orosz állami támogatással kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát”

– írja a Financial Times.

Egyúttal ez az első példa arra is, hogy egy európai uniós tagállam kilép a sorból, és saját hatáskörben sűrgősséggel hagyja jóvá egy vakcina használatát.

Szintén csütörtökön erősítette meg Magyarország azt a szándékát, hogy a kínai Sinopharmtól egymillió adag oltóanyagot szerez be, fűzi hozzá a Financial Times, emlékeztetve Orbán Viktor egy múlt heti információjára, miszerint Kína és Oroszország „jelenleg is polgáraik tízmillióit oltja be ezekkel az oltóanyagokkal”, ami mindenképp arra utal, hogy a vakcinák biztonságosak. Amikor az orosz kormány bejelentette, hogy éppen kétmillió adag oltóanyagot terít szét az ország területén, a Financial Times utánajárt: helyi orvosokat kérdezett meg, akik csak arról tudtak beszámolni, hogy vakcinahiány van.

Zűrzavar az egységes stratégiában

Akárhogy is van, fűzi hozzá a lap, az biztos, hogy az orosz kezdeményezés „csak hozzátesz ahhoz a nyomáshoz, ami az Európai Unió vezetésének vállára nehezedik a koronavírus elleni harcban”. Brüsszel több megrendelést is leadott már – több gyártónál – koronavírus-vakcinák szállítására, a megrendelést a teljes Európai Unió számára központilag irányítva, egy kézben tartva.

Kétségkívül az európai jog lehetővé teszi, hogy „a tagállamok átmenetileg használhassanak (az EU által) nem engedélyezett gyógyszereket”, például egy világjárvány elleni védekezés során

– magyarázza a lap.

De az Európai Bizottság már korábban figyelmeztette Magyarországot, hogy ha az európai gyógyszerszabályozók megkerülésével elkezdi használni a Szputnyik V oltóanyagot, akkor alááshatja a Covid-19 vírus elleni immunizációba vetett közbizalmat. (Az eredeti szövegből sem derül ki, hogy ezt pontosan hogy érti a szerző.)

A Financial Times végül emlékeztet arra, hogy

Angela Merkel német kancellár szintén bejelentette csütörtökön, hogy egyeztetett Vladimir Putyinnal, és szóba került egy esetleges gyártási együttműködés a két ország között, valamint a Szputnyik V vakcina használata,

hangsúlyozva, hogy erre csak akkor kerülhetne sor, ha az Európai Gyógyszerügynökség áldását adná az oltóanyagra.

Tekintettel az egészségügyi válsághelyzetre, az együttműködés lehetséges, az egyéb területeken köztünk fönnálló véleménykülönbségek ellenére”

– fogalmazott a német kancellár, emlékeztetett a lap.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére