Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A menedékkérők többsége regisztráció nélkül jut el Németországba

888.hu

2023.02.12. 18:00

A Welt am Sonntag című német hetilap beszámolója szerint a 2022-ben a hatósághoz menedékjogi kérelemmel forduló emberek nagyjából kétharmadáról nincs úgynevezett Eurodac-találat.

 

Az Eurodac adatbázisában a 14 éven felüli menedékkérők ujjnyomatát rögzítik, amikor belépnek az EU-ba. A 2003 óta működő adatrögzítési eljárás azt szolgálja, hogy megállapítható legyen, melyik országnak kell elbírálnia a menedékjogi kérelmet.

A közös menekültügyi rendszer alapszabálya, hogy az az ország felelős az elbírálásért, ahol a kérelmező elérte a közösség területét.

 

Az Eurodac-találat hiánya azt jelenti, hogy az adott menedékkérőt nem lehet átadni más országnak.

 

A Németországban jelentkező menedékkérők túlnyomó többségének szerepelnie kellene az adatbázisban, méghozzá az EU külső határán fekvő országok valamelyikének feltüntetésével együtt, hiszen igen csekély számban vannak olyan kérelmezők, akik más EU-s országot nem érintve, közvetlenül Németországban érték el az közösség területét – fejtette ki összeállításában a Welt am Sonntag német lap.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint az Eurodac-találok hiánya azzal magyarázható, hogy az érkezők regisztrációjáért felelős országok, „bűnös módon elhanyagolják adatgyűjtési kötelezettségüket”.

 

Növekvő biztonsági kockázatot jelent, hogy egyre több ember lép be az EU-ba teljesen ellenőrizetlenül.”

– hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Mint mondta, reméli, hogy fordulatot hoz a pénteken véget ért EU-csúcs, amelyen a tagországok a külső határok ellenőrzésének megerősítése mellett foglaltak állást.

Herrmann kifejtette, hogy az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működésének szabályai nem azt jelentik, hogy egyszerűen nincs többé ellenőrzés a belső határokon. A politikus szavai szerint mindig is az volt a megállapodás, hogy akkor lehet nélkülözni a belső ellenőrzést, „ha a külső határok jól védettek”, és „alapvető feltétel volt az is, hogy a fő célországok, például Németország visszaküldhessék az engedély nélkül továbbutazó menedékkérőket az illetékes országba”.

Hozzátette: ha nem történik változás és továbbra is regisztráció nélkül áramlanak a menedékkérők Németországba, „előbb-utóbb újra nemzeti szintű határvédelmi intézkedésekről kell majd beszélni”.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére