Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migráció megfékezéséről tárgyaltak olasz és uniós tisztségviselők Tunéziában

888.hu - MTI

2020.08.17. 19:00

Az Olaszországba irányuló illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt hétfőn Tuniszban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel és Hisem Mesisi ügyvivő kormányfővel.

A találkozón részt vett Várhelyi Olivér és Ylva Johansson, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért, illetve belügyekért felelős tagja is.

Olaszország az elutasított menedékkérők visszaszállításának felgyorsítását követeli az Európai Uniótól. Lamorgese szombati sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy több mint megkétszereződött tavaly a Földközi-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók száma Olaszországban. A főleg Líbiából és Tunéziából útra kelő migránsok száma különösen júliusban ugrott meg, miközben a szicíliai és lampedusai befogadóközpontok reménytelenül túlzsúfoltak.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a találkozó célja az EU-Tunézia partneri viszony megerősítése, a politikai és gazdasági kapcsolatok, valamint a migrációs kérdésekben történő együttműködés megvitatása.

A koronavírus-járvány súlyosbítja azokat a kihívásokat, amelyekkel Tunézia kénytelen szembe nézni, ez magában foglalja a veszélyes földközi-tengeri átkelésre vállalkozók nagy számát. Elkötelezettek vagyunk az Európai Unió és Tunézia együttműködése iránt, amely szabályozott migrációt hirdet, jogszerű lehetőségeket az Európába vágyó tunéziaiaknak, valamint együttműködést a visszaszállítások terén. Mindez segíthet nekünk a migrációt szabályozott mederben tartani. Az EU-n kívüli országokkal fenntartott stratégiai partnerségek kulcselemét fogják képezni az új bevándorlási és menekültügyi paktumnak

– hangsúlyozta Johansson.

Várhelyi Olivér hozzátette, hogy Tunézia az EU egyik kulcsfontosságú partnere. Mint mondta, az EU elkötelezett az észak-afrikai ország prosperitása és stabilitása mellett, és kész fejleszteni a partneri kapcsolatokat a felek kölcsönös előnyére.

A szomszédságpolitikai és bővítési biztos kijelentette, hogy az EU segíti Tunéziát a koronavírussal szembeni harcában, jelentős összeggel segítve az országot a rendes évi 300 millió eurós bilaterális támogatáson felül. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a strukturális reformok elengedhetetlenek lesznek a gazdasági fellendüléshez.

Tunéziai partnereinkkel megvitatjuk azt is, miként tudjuk megerősíteni fellépésünket az illegális migrációval szemben

– tette hozzá Várhelyi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére