Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migránsokért aggódik ismét az Európai Unió

888.hu - MTI

2021.01.15. 21:30

A migránsok helyzete egyre romlik Bosznia-Hercegovinában, és amennyiben a kormány nem tesz semmit a helyzetük javításra, az veszélyeztetheti az ország európai uniós csatlakozási törekvéseit – jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai szolgálatának szóvivője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Peter Stano felhívta a figyelmet, hogy az országban a migránsok helyzete elfogadhatatlan, és azonnali beavatkozásra szólította fel a bosznia-hercegovinai vezetőséget.

Folyamatosan sürgetjük a kormányt, hogy kezelje hatékonyan a problémát, felelősségük nemcsak a csatlakozási törekvéseikből, de nemzetközi kötelezettségeikből is fakad – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: ha Bosznia-Hercegovina ezen kötelezettségeit nem teljesíti, az hatással lehet nemzetközi megítélésére is.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a bevándorlók, köztük nők és gyerekek sátrakban laknak, ugyanis bezárták a boszniai Bihac város közelében lévő Lipa korábban leégett táborát. A tábort a rendőrség szerint a bent lakó illegális bevándorlók gyújtották fel, miután a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű migrációpárti kormányközi szervezet – a borzalmas állapotokra hivatkozva – a karácsonyi ünnepek előtti napokban bezáratta azt. Így a korábban ott élő csaknem 1300 migráns az „utcára került”. Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt szerinte nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

Egy januári ENSZ-jelentés arról számolt be, hogy több mint 2500 migráns él nyomorúságos körülmények között Bosznia-Hercegovinában, sokaknak olyan helyeken kell tölteniük az éjszakát, ahol a hőmérséklet fagypont alatti, illetve nincs víz, áram, mellékhelyiség, zuhanyzó vagy fűtés. Az embereket az ENSZ a segélyszervezetekkel együtt élelmiszerrel, hálózsákkal és meleg ruházattal látja el.

Az Európai Unió január elején további 3,5 millió euró (hozzávetőleg 1,2 milliárd forint) támogatást biztosított Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére.

A bosznia-hercegovinai befogadóközpontokban jelenleg nagyjából hatezer ember tartózkodik. Az áttelepítési kísérletek eddig rendre kudarcot vallottak esetükben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére