Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A militánsok vegyi fegyvert vethettek be Aleppónál

Sümeghi Lóránt

2016.11.11. 20:58

Bizonyítékot találtak orosz katonai szakértõk arra, hogy szíriai militánsok vegyi fegyvert vetettek be Aleppónál - jelentette be pénteken Igor Konasenkov vezérõrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivõje.
MOSZKVA, 20:58

Bizonyítékot találtak orosz katonai szakértők arra, hogy szíriai militánsok vegyi fegyvert vetettek be Aleppónál - jelentette be pénteken Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint Aleppó délnyugati külvárosában klórt és fehérfoszfort tartalmazó repeszeket, fel nem robbant lövedékeket találtak. Ezen anyagok alkalmazását pedig tiltja az 1993. január 13-án megkötött vegyifegyver-egyezmény. A tábornok hangsúlyozta:

bebizonyosodott, hogy a terroristák vegyi fegyvert alkalmaznak a civil lakosság és a szíriai kormányerők katonái ellen.

Oroszország radiológiai, vegyi és biológiai védelmi központjának egy név nélkül nyilatkozó illetékese a TASZSZ állami hírügynökségnek kijelentette, hogy Aleppó 1070-es negyedének lakásaiban vegyi támadás következtében egy ember meghalt, többtucatnyian pedig légúti sérüléseket szenvedtek. Szavai szerint a néhány napja felszabadított területet a militánsok még mindig tűz alatt tartják. Egy független szakértői vizsgálat alapján, amely arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be, az Egyesült Államok és több szövetségese szankciók bevezetését sürgeti Damaszkusz ellen.

Moszkva megkérdőjelezte a vizsgálat eredményét és azt állította, hogy nem a kormányerők, hanem a lázadók alkalmaznak ilyen eszközöket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghosszabbította azoknak az ellenőröknek a mandátumát, akiknek meg kell állapítaniuk, hogy ki a felelős a vegyi támadásokért Szíriában - jelentette Pogár Demeter, az MTI moszkvai tudósítója. Konasenkov pénteken azt is bejelentette, hogy a bizonyítékokat átadják a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), és azt akarják, hogy

a testület sürgősen küldje el Aleppóba szakembereinek egy csoportját, amely maga is összegyűjtheti a saját bizonyítékaikat. Az orosz erők készen állnak, hogy segítsék őket ebben a helyszínen.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak pénteken kijelentette: Moszkva nem kapott hivatalos megerősítést a The Washington Post amerikai napilap azon közlésére, amely szerint Barack Obama amerikai elnök utasítást adott az an-Nuszra Front vezetőinek megsemmisítésére. "Ha ilyen döntés született, azt csak üdvözölni tudjuk" - mondta a diplomáciai vezető.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére