Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A múltat végképp eltörölni: eddig volt Berlin díszpolgára Paul von Hindenburg

Horváth Tamás

2020.02.27. 19:30

A néhai politikust Adolf Hitler felemelkedésében játszott szerepe miatt fosztották meg a díszpolgári címétől.

A berlini városvezetés csütörtökön úgy döntött, hogy megfosztja díszpolgári címétől a német hadsereget az első világháborúban vezető Paul von Hindenburgot, amiért szerepet játszott Adolf Hitler felemelkedésében – közölte az MTI.

Hindenburg katonai pályafutása után sikeresen kapcsolódott be a politikai életbe, 1925-ben Németország államfője lett, és egészen haláláig, 1934-ig töltötte be ezt a posztot. 1933-ban ő nevezte ki Adolf Hitlert kancellárrá.

A berlini városvezetés azt is felidézte indoklásában, hogy Hindenburg aláírta a szabadságjogokat korlátozó törvényeket és lehetővé tette, hogy Hitler hatalma megerősödjön. Hindenburg halálát követően Hitler lett az államfő, és végképp bebetonozta a hatalmát.

Paul von Hindenburg

Hitler és Hindenburg egy napon kapták meg a berlini díszpolgári címet 1933-ban. Hitlert 1948-ban távolították el a város díszpolgárai közül.

Hindenburg díszpolgári címének visszavonását a szociáldemokraták, a baloldali párt és a zöldek berlini baloldali koalíciója támogatta. A jobbközépen álló kereszténydemokraták ellenezték, mondván Hindenburg ugyan ellentmondásos politikus volt, de ez nem ok arra, hogy díszpolgárságát megvonják, ráadásul annak idején másodjára a szociáldemokraták támogatásával választották meg ismét elnökké.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére