Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német alkancellár beszólt a gázexporton profitáló amerikaiaknak

888.hu

2022.10.05. 15:20

Feltűnt neki, hogy túl drága a cucc.

 

Mint tudjuk, az Európai Unió Oroszország ukrajnai háborúja miatt szankciók ezreit vetette ki a világ legnagyobb országára. A szankciók között szerepel többek között az orosz olajimport leállítása, illetve embargó van érvényben a szénre is. Egyes brüsszeli bürokraták még a gázembargó lehetőségét is belengették, de erről egyelőre nem született döntés. Az eredményt ismerjük: az európai gazdaságok az összeomlás fenyegeti, az infláció az egekben van, energiaválság is kialakulóban van.

 

 

Az Európai Bizottság már tavasszal tett lépéseket annak érdekében, hogy cseppfolyósított földgázt szerezzen be.

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március végén jelentette be, hogy

az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt rá, hogy 2022 végéig 15 milliárd köbméter gázt (LNG) szállít Európába, részben az oroszoktól való energiafüggőség megszüntetése céljából.

A vezetők nyilatkozata szerint legalább 2030-ig az Egyesült Államok évi ötvenmilliárd köbméter LNG kontinensre történő szállítására lesz képes.

Ursula von der Leyen úgy becsülte, hogy az üzlet az oroszoktól vásárlandó földgáz mintegy egyharmadát váltaná ki.

 

Az Origo beszámolója szerint a kőolaj- és földgázárak a háború után új rekordot döntöttek, a sorból az LNG sem maradt ki. A spotpiacon a jegyzés 60 dollár/mmBtu közelébe ugrott, ami tízszeres növekmény egy év leforgása alatt. A Reuters hírügynökség számításai szerint 56 dolláros áron számolva a februári amerikai szállítmányok összértéke 17 milliárd dollár.

 

Az amerikai LNG-termelők profitáltak az európai gázhiányból, és még több nyereségre tehetnek szert, ha a szankciókat kiterjesztik az orosz termelőkre.”

– mondta egy elemző.

A The Wall Street Journal korábban hosszú elemzőcikket közölt az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókról és az azok nyomán kialakuló energiakrízisről. Ebben világossá tették:

az európai energiaválság egyik nagy nyertese: az amerikai gazdaság.

 

A 888.hu épp kedden írt arról, hogy az Egyesült Államokban politikusok és tőzsdecápák – köztük Soros György is – milyen komoly összegeket fektetnek különböző cseppfolyósított földgázhoz köthető vállalatokba részvényvásárlás formájában.

 

 

Úgy tűnik, hogy végre valakinek feltűnt az „elefántcsonttoronyban”, hogy Amerika milyen jól jár. Ez az ember nem más, mint Robert Habeck, német szövetségi alkancellár és gazdasági miniszter.

 

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

 

Habeck azzal vádolta az Egyesült Államokat és más „baráti” gázszállító államokat, hogy csillagászati árakat szabtak a szállításokra, azt sugallva, hogy hasznot húznak az ukrajnai háború következményeiből.

Egyes országok, köztük baráti országok is, néha csillagászati árakat kérnek el [a gázért]. Ez természetesen problémákkal jár, amelyekről beszélnünk kell.”

– mondta a gazdasági miniszter a NOZ című regionális német lapnak adott, szerdán megjelent interjújában, amelyet az NBC News szemlézett.

Több szolidaritást kért az Egyesült Államoktól, amikor az energiahiányos európai szövetségesei megsegítéséről van szó.

 

Az Egyesült Államok kapcsolatba lépett velünk, amikor az olajárak felszöktek, és ennek következtében az európai nemzeti olajtartalékok megcsapolásra kerültek. Úgy gondolom, hogy ez a szolidaritás a gázárak fékezésére is jó lenne.”

– fogalmazott mondta.

Habeck szerint az EU-nak „egyesítenie kellene piaci erejét, és az uniós államok összehangolt vásárlási magatartását kellene megszerveznie, hogy az egyes tagországok ne licitáljanak egymáson túl, és ne tornásszák fel a világpiaci árakat”.

 

Az NBC News megjegyzi:

Európa kemény tél elé néz, és az egész régióban gázhiányt jósolnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére