Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német gazdasági teljesítmény csökkenésére számít a Bundesbank

888.hu

2022.08.22. 18:40

A Bundesbank szerint a német gazdaság kilátásai egyre borúsabbak, az év vége felé pedig már nagyon valószínű a gazdasági teljesítmény csökkenése is – írja a német központi bank rendszeres havi jelentésének hétfőn közzétett augusztusi számában.

 

„A németországi gazdasági fejlődést a nyári negyedévben és azt követően is erősen befolyásolja a gázpiac kedvezőtlen alakulása.”
– állapították meg a Bundesbank közgazdászai. A július-szeptemberi időszakra vonatkozóan várakozásaik szerint a gazdasági teljesítmény „egy helyben fog toporogni”.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal már a második negyedévre is a bruttó hazai termék (GDP) stagnálását jelezte negyedéves bázison. A wiesbadeni székhelyű hivatal most csütörtökön (augusztus 25-én) teszi közzé az áprilistól júniusig tartó időszak végleges adatait.

 

„A téli gázellátással kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság és az erőteljes áremelkedés valószínűleg jelentős terhet ró majd a magánháztartásokra és a vállalatokra egyaránt.”
– jelzi a Bundesbank. Az inflációs ráta pedig az ősszel már „tíz százalékos nagyságrendű” lehet a prognózis szerint.

 

Az inflációt egyrészt az ukrajnai háború miatt emelkedő energia- és élelmiszerárak okozzák, másrészt a járványügyi korlátozások eltörlését követő lakossági kereslet felfutása.

 

A Bundesbank szerint Németország államháztartása „még mindig jó helyzetben van a gazdaság stabilizálásához még kedvezőtlenebb fejlemények esetén is”. A központi bank figyelmeztetett egyúttal az adósságfék betartásának a szükségességére az elkövetkező évben. A 2009 óta az alaptörvényben rögzített adósságfék csak korlátozott mértékben teszi lehetővé, hogy a szövetségi kormány új hiteleket vegyen fel. 2020-ban és 2021-ben a szövetségi kormány a magas pandémiás terhek miatt élt a veszélyhelyzet esetében rendelkezésre álló mentesség lehetőségével.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére