Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románok már a magyar bábszínészeket is ellehetetlenítik

888.hu - MTI

2020.08.18. 15:30

Hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának szószólói, önálló intézményt alapítanának – jelentették be egy keddi kolozsvári sajtótájékoztatón.

Vadas László rendező, a társulat korábbi vezetője és Urmánczy Jenő bábszínész, a társulat tagja a Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményező csoport nevében tájékoztatta a sajtót a Kolozs megyei önkormányzat által fenntartott, román és magyar tagozattal működő Puck Bábszínháznál kialakult áldatlan állapotokról.

Példák sorát hozták fel az intézménynél 4-5 éve állandósult hátrányos megkülönböztetésről. Vadas László szerint az intézménynél a magyar tagozat a román tagozat és az adminisztráció után a harmadik helyre került a fontossági sorban.

A magyar tagozatnak nincsen saját költségvetése, a tagozatvezetőnek nincsenek döntési jogkörei. Az intézmény jövedelmének az elosztásában, a teremhasználatban, a kiszállásokban, a fesztiválokon való részvételben a román tagozat élvez előnyt. Azokat a tagozatvezetőket, akik ezt szóvá tették, az intézmény igazgatója leváltotta.

Vadas László elmondta: míg a magyar tagozatnak 2020-ra 15 ezer lej (egymillió forint) jutott két előadás megalkotására, a román tagozat 65 ezer lejből (4,6 millió forint) készíthette el két előadását. Míg a román tagozat 2018-ban hét külföldi fesztiválon vehetett részt az intézmény finanszírozásával, a magyar tagozat csak egy fesztiválra mehetett el, arra is úgy, hogy a meghívó fél fizette az útiköltséget.

Vadas László elmondta: a magyar tagozat az elmúlt időszakban pályázati forrásokból próbálta pótolni az intézményi finanszírozást, de Emanuel Simion Petran igazgató immár ezt is meghiúsította. Megtagadta ugyanis az intézmény és a magyar társulat segítésére létrehozott Apropó Egyesület együttműködési megállapodásának aláírását.

A román tagozat számára ugyanakkor három háttéregyesület biztosít többletforrásokat.

Az Urmánczy Jenő által vezetett Apropó Egyesület a Bethlen Gábor Alaptól nyert 11 millió forintos támogatást a magyar társulat számára, de a pénzt – a megállapodás hiányában – egyelőre nem használhatják fel. A korábbi magyar állami támogatásból az egész intézmény, így a román tagozat számára is színpadi felszerelést vásároltak.

Vadas azt is diszkriminációnak tekintette, hogy a két társulat által használt épületben csak a román előadások plakátjai fogadják a látogatókat, hogy az intézmény honlapján alig folyik magyar nyelvű kommunikáció.

A rendező azt is megjegyezte: az intézményben olyan belső szabályzatot hoztak, amely értelmében az állását kockáztatja a társulat tagja, aki a sajtóhoz, vagy az intézmény finanszírozójához, a megyei önkormányzathoz fordul panaszaival.

Urmánczy Jenő bábszínész, a magyar társulat korábbi vezetője megjegyezte: meglehet, hogy felbontják a munkaszerződését amiatt, hogy az újságírók elé áll. Azt is elmondta: a román tagozat tagjaival jó kapcsolatban vannak, de nekik csak az intézményen kívül nyilvánul meg olykor a szolidaritásuk. Az intézményen belül nem merik vállalni a konfliktust.

A színész hozzátette, hogy a társulat úgy gondolja: csakis önálló, állami vagy önkormányzati finanszírozású intézménybe szerveződve tudják megszüntetni a diszkriminációt, és elképzelni a jövőjüket. Különben Közép-Erdély egyetlen magyar bábszínházi tagozata nem tudja ellátni a hivatását.

A sajtótájékoztatón Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke is részt vett, aki támogatásáról biztosította a Puck Bábszínház magyar tagozatának az önállósodási törekvését.

A Puck Bábszínház magyar tagozata 10 színészt foglalkoztat. A társulat átlagosan havi 10-18 előadást tart Kolozs, Fehér, Beszterce és Szilágy megye magyar gyermekközönsége számára. Urmánczy Jenő szerint a magyar tagozat biztosítja az intézmény bevételeinek mintegy 40 százalékát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére