Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svéd Zöldek legfontosabb küldetésüknek érzik, hogy ingyen lakáshoz juttassák a migránsokat

Zelenka Dóra

2019.09.21. 20:01

Jelenleg 2700 (!) migránst veszélyeztet a hajléktalanság Svédországban, mivel lejárnak a menekülteknek járó ideiglenes apartmanjaik.

Egy svéd ingatlanügynökség friss jelentésben figyelmeztetett arra, hogy hamarosan rengeteg migráns fog hajléktalanná válni, mivel lejárnak a négyévre szóló ideiglenes lakásszerződéseik. Erre reagálva a svéd Zöld Párt már be is indult: legújabban egy úgynevezett első kézből származó szerződéseket követelnek a migránsoknak, amely állandó tartózkodási helyet biztosítana számukra.

Emmali Jansson a göteborgi zöldek tagja szerint ez a lakhatási lehetőség segítené az ÚJ migránsok integrációját is, ha ők is ugyanazon a területen kapnának lakást, ahol a többiek, azaz a már régebb óta menekültstátuszban lévő migránsok.

Szerintünk ez a lehetőség jó lenne nem csak az itt élők, hanem az egész társadalom számára, az integráció elősegítésének szempontjából

– fogalmazott Jansson.

Elmondta: van olyan, aki leélt itt négy évet, kapcsolatot alakított ki a szomszédaival, iskolába járt, barátokat szerezett. Most azonban azzal a problémával szembesülnek, hogy nincs lakás mindenki számára.

Elisabet Lann svéd kereszténydemokrata politikus azt mondta: az apartmanokra az újonnan érkező migránsoknak van szüksége, azonban lehet kivételt fognak tenni a régebb óta bevándorolt gyerekes családok esetében.

A lakhatás általános kiterjesztése necces, mert nincs elég ház a városban, sok embernek van szüksége lakásra rajtuk kívül is

– fogalmazott a politikus.

A lakáshiány Svédországban az elmúlt években egyre fontosabb kérdéssé vált, Göteborg ugyanis nem az egyetlen város, ahol a migránsokat előrébb rangsorolják az őshonos svédeknél.

A svéd lakásügyi hivatal ez év júniusában adott ki egy jelentést, amelyből kiderült, hogy az ország egész területét nézve a helyi önkormányzatok legalább felénél prioritást élveznek az illegális bevándorlók, az őshonos lakosokkal szemben.

Stockholmban tavaly decemberben ráadásul új rekord is született: akkora a lakhatási hiány, hogy több mint 600 ezer ember szerepel a lakásvárakozási listán, de még mindig csak 85 ingatlan áll rendelkezésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére