Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szélsőbaloldal az igazi vesztese a hétvégi német választásoknak

Pörge Béla

2019.09.03. 12:30

Igazán senki sem lehet boldog, de egyértelműen a Die Linke (Baloldal) bukta a legnagyobbat a két vasárnapi tartományi választáson.

Ahogyan arról beszámoltunk, a vasárnapi brandenburgi és szászországi választások legnagyobb nyertese az AfD, de igazán a jobboldali pártnál sem lehetnek elégedettek, hiszen egyik tartományban sem nyertek, és minden bizonnyal egyik tartomány kormányában sem kapnak helyet. Ugyanígy nem lehetnek elégedettek a nyertesek sem: bár a CDU és a SPD is behúzta azt a tartományt, ahol eddig is kormányzott, mindkét párt rengeteg szavazatot vesztett.

Hivatalos: Merkelék nagyot buktak, az AfD előretört

Elveszítette többségét az eddig kormányzó koalíció, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pedig előretört a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint. BRANDENBURG Brandenburgban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) koalíciójának nincs többsége a potsdami Landtagban, de a következő [...]

A Zöldek nem értek el átütő sikert, ők sem boldogok, de az igazán nagy vesztes a Die Linke.

A szélsőbaloldali párt Brandenburgban és Szászországban is 10 százalékot ért el, ez 8 illetve 8,5 százaléknyi visszaesést jelent. Dietmar Bartsch, a párt társfrakcióvezetője katasztrófának nevezte szereplésüket, mondván, nyilvánvalóvá vált: már nem őket vélik érdekeik képviselőjének a keletnémetek – írja a Magyar Nemzet.

Katja Kipping láthatóan nem elégedett az eredménnyel... (Fotó: AFP)

A szélsőbaloldal visszaesése ráadásul nem egyedi eset, az elmúlt hónapokban minden felmérés azt mutatta, hogy a párt veszít népszerűségéből, vagy legfeljebb stagnál. Az EP-választáson két százalékkal maradtak alul a 2014-es EP-választási eredményükhöz képest, és kettővel kevesebb képviselőt küldhettek Brüsszelbe. A brandenburgi vereség különösen fájó lehet a párt számára, hiszen ez a tartomány egyike volt annak a néhány helynek, ahol kormányerő volt a Die Linke, ráadásul a párt hagyományosan Németország keleti felén erősebb, nyugaton nem is jutottak be egy tartományi parlamentbe sem.

Igaz, Brandenburgban ezután is kormányon maradhat a szélsőbaloldali párt, ha az SPD és a Die Linke beveszi a kormánykoalícióba a Zöldeket. Erre minden esély megvan, hiszen máshol is működik hasonló koalíció.

Hamarosan újabb fontos megmérettetés vár a Die Linkére: októberben Türingiában lesznek tartományi választások, ez az a tartomány, ahol a szélsőbaloldali párt a legerősebb. Itt a felmérések szerint hárman is esélyesek, 25 százalék körül mozog a Die Linke, a CDU és az AfD népszerűsége is, ami a Die Linke esetében visszaesést jelent, a CDU-nál még komolyabb visszaesésnek számít, míg az AfD-nél nagyon komoly erősödés.

További érdekesség a közelgő türingiai választást illetően, hogy bár az AfD és a CDU együtt simán kormányozhatna, a bevándorlásellenes jobboldallal szemben tanúsított, eltartott kisujjas elhatárolódások miatt szinte biztosan nem jobboldali, hanem baloldali és részben szélsőbaloldali tartományi kormány lesz Türingiában októbertől is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére