Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szír kormányerõk bevették Daraja városát

Bokor Gábor

2016.08.26. 21:58

Négy évnyi ostrom és véres harc után elhagyták a lázadók a Damaszkusztól pár kilométerre lévõ Darayya városát.
DARAYYA, 21:58

Négy évnyi ostrom után és véres harc után elhagyták a lázadók a Damaszkusztól pár kilométerre lévő Darayya városát. 

Péntek délután vette kezdetét a szír fővárostól, Damaszkusztól tíz kilométerre lévő Darayya városának evakuálása. A területre megérkezett a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet civileket és fegyveres felkelőket kimenekítő első konvoja is. 

A szír állami televízió már be is jelentette, hogy a lakosság és a felkelők legelső csoportja busszal már el is hagyta a várost. A felek közt csütörtökön megkötött szerződés értelmében 700 fegyveres szabadon távozhat Darayyából, hogy onnan a lázadók kezén lévő Idlíbbe mehessenek. A csaknem négyezer kimenekített lakost a Damaszkusz közelében fekvő fogadóközpontokba szállásolják el.

A paktum előírja azt is, hogy a lázadó milicistáknak le kell adniuk fegyvereiket a szír hadseregnek. Helyszíni források szerint a kitelepítés valószínűleg négy napig fog tartani. A város kiürítése után a kormányerők serege behatol a Damaszkusz vonzáskörzetéhez tartozó városba.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja úgy tudja, több ezren maradhatnak Darayyában, miután a kormányerők garanciát adtak arra, hogy nem indítanak megtorló akciókat a lakossággal szemben.

A szír polgárháború 2011-es kitörése óta a város nagy része súlyos károkat szenvedett, hisz a folyamatosan ostrom alatt lévő településen szinte szünet nélkül folytak a harcok. Utoljára tíz napja voltak kemény harcok a környéken, akkor a nehéztüzérséget is bevetették az egymás ellen harcolók. 

(MTI, Guardian, Almasdar)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére