Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tálibok a levegőbe leadott lövésekkel oszlattak fel egy kabuli tüntetést

888.hu, MTI

2021.09.07. 21:45

Az Afganisztánt uraló tálibok kedden a levegőbe leadott lövésekkel oszlattak fel több tüntetést az ország különböző pontjain, és őrizetbe vettek újságírókat, akik tudósítottak a demonstrációkról – közölték szemtanúk és afgán médiumok. Egy orvos beszámolója szerint a nyugat-afganisztáni Herátban tartott demonstráción két tüntetőt lelőttek, nyolcat pedig megsebesítettek.

 

Kabulban az egyik tüntetést a pakisztáni nagykövetség elé szervezték, az ellen tiltakozva, hogy Pakisztán beleavatkozik az ország belügyeibe, hogy támogatja a pandzsír-völgyi ellenállók elleni tálib offenzívát. A tüntetők – főleg nők – éltették az ellenállókat, és halált kiáltottak Pakisztánra. Az internetre feltöltött néhány videofelvétel tanúsága szerint a levegőbe leadott lövésektől sok tüntető futva menekült a helyszínről.
Pakisztán szoros kapcsolatban áll a tálibokkal, és most azzal vádolják sokan – főleg az elűzött kabuli kormány tisztségviselői közül -, hogy segítette őket újból hatalomra kerülni Afganisztánban. Iszlámábád tagadja az utóbbi vádat.
Szombaton magukat megnevezni nem kívánó pakisztáni források szerint előre be nem jelentetten Kabulba látogatott a pakisztáni titkosszolgálat vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy Fájiz Hamíd miről tárgyalt – emlékeztetett a dpa hírügynökség.
Megjelentek arra vonatkozó követelések is kedden a közösségi médiában, hogy a őrizetbe vett újságírókat engedjék szabadon. Egy afgán újságíró, aki az őrizetbe vettek között volt, de akit később elengedtek, az AP hírügynökségnek neve elhallgatását kérve beszámolt arról, hogy őrizete alatt bántalmazták: arra kényszerítették, hogy dörzsölje az orrát a földhöz, majd bocsánatot kellett kérne azért, hogy tudósított a tüntetésről. A TOLOnews afgán tévé azt közölte, hogy Vahid Ahmadi nevű operatőrét is őrizetbe vették.

A dpa hivatkozott egy külföldi újságíróra, aki arról számolt be, hogy volt egy másik tüntetés is ezen a napon Kabulban, és ezen nem történt incidens. Ugyanis ez a demonstráció engedélyezett volt: 300-500 ember tarthatott egy több kilométeres menetet a város utcáin.

Ezenkívül voltak kisebb tüntetések több vidéki városban is. Herátban volt a legsúlyosabb a megtorlás: egy meg nem nevezett kórházi orvos közlése szerint két tüntető meghalt, nyolc pedig megsebesült lőfegyvertől.
Jelentések szerint a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük óta rendszeresen fenyegetik és bántalmazzák az újságírókat. A Deutsche Welle német tévé mintegy két hete közölte, hogy tálib harcosok házról-házra járva kutattak az egyik tudósítója után, és eközben meggyilkolták az egyik családtagját, valamint súlyosan megsebesítettek egy másikat. Kedden volt az első olyan tüntetés a tálib hatalom ellen, amelynek feloszlatása halálos áldozattal is járt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére