Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A válsághelyzet miatt kormányalakítást sürget Giorgia Meloni

888.hu / MTI

2022.10.21. 14:30

A jelenlegi válsághelyzetben a kormányzás mihamarabbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, aki Sergio Mattarella államfővel tartott konzultációja után nyilatkozott a sajtónak pénteken Rómában.

 

Giorgia Meloni vezette a szeptemberi olaszországi választásokon győztes koalíció küldöttségét, amelyet az államfő utolsóként fogadott a kétnapos kormányalakítási megbeszéléseken.
Elmondta, hogy a jobbközép szövetség őt jelölte miniszterelnöknek: „Készen állunk, az új kormányra minél előbb szükség volna az ország számtalan sürgető problémája közepette.” – nyilatkozott.

Az elnöki palota bejelentése szerint az államfő a délutáni órákban közli, kit és mikor bíz meg a kormányalakítással. Minden várakozás szerint az Olasz Testvérek elnökét fogja magához hívatni.

 

Sergio Mattarella csütörtökön indította el az egyeztetést a parlamenti erőkkel, egymás után fogadta a pártdelegációkat a legkisebbtől a legnagyobbig. Az első napon az ellenzékbe vonult baloldali pártok és az utóbbi öt évben kormányzó Öt Csillag Mozgalom járult az elnök elé, a második napon az Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és kisebb szövetségeseik közös küldöttsége.

A jobbközéppel folytatott egyeztetés volt a legrövidebb, alig tíz percig tartott. A sajtó elé Berlusconi, Salvini és Meloni együtt állt ki, de kizárólag az Olasz Testvérek elnöke beszélt.

 

Elemzők szerint a gyors egyeztetés arra utal, hogy a jobbközép koalíció már kész miniszteri névsorral ment az államfőhöz, nincsen szüksége további időre.

Az olasz politikai gyakorlat szerint a konzultációk után az államfő magához hívatja a parlamenti többség támogatta miniszterelnök-jelöltet, akit kormányalakítással bíz meg. Utóbbi ezt általában fenntartással szokta elfogadni, majd két napon belül megerősíti a megbízatás elfogadását.

Nem kizárt azonban, hogy Giorgia Meloni azonnal igent mond, ami eddig négyszer fordult elő a köztársaság történetében: Silvio Berlusconi 2008-ban, Giuseppe Conte 2018-ban fenntartás nélkül azonnal elfogadta a kormányalakítási megbízatást.

Ha így történik, a Meloni-kormány akár már szombat délután vagy vasárnap délelőtt leteheti esküjét. A gyors kormányalakításnak köszönhetően Giorgia Meloni akár már miniszterelnökként találkozhat a Rómába hétfőn érkező francia elnökkel, Emmanuel Macronnal és más külföldi politikusokkal, akik a Szent Egyed közösség által szervezett nemzetközi béketalálkozón vesznek részt.

Az új kormánynak a következő héten bizalmat is kell kérnie a parlamentben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére