Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világ első női űrhajósa élete végéig hivatalban tartaná az elnököt

888.hu - MTI

2020.03.10. 17:32

A kormányzó Egységes Oroszország párt támogatná az alkotmánymódosítást.

Érdekes ötlettel állt elő az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt egyik törvényhozója, Valentyina Tyereskova.

A politikus, aki egyébként az első női űrhajós is volt, azzal a javaslattal állt elő, hogy módosíthatnák az alaptörvényt úgy, hogy Vlagyimir Putyin elnök elnökségeinek számát ismét a nulláról lehetne indítani. Az orosz alkotmány szerint ugyanis Putyinnak 2024-ben, a negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból.

Putyin a parlament alsóházában mondott beszédében azonnal reagált az ötletre. Értelmezése szerint Tyereskova javaslata arról szól, hogy el kell törölni a betölthető elnöki ciklusokra vonatkozó alkotmányos korlátozást bárki esetében – beleértve a hivatalban levő elnököt, vagyis őt is –, és engedélyezni kell, hogy újraindulhasson az elnökválasztáson, amennyiben ezt a nép is támogatásáról biztosítja alkotmánymódosításról április 22-én tartandó országos szavazáson.

Putyin szerint egy feltétellel válhatna valóra az ötlet, mégpedig akkor, ha az alkotmánybíróság hivatalosan úgy foglal állást, hogy egy ilyen módosítás nem mond ellent az alkotmány eszmeiségének és alapelveinek.

Az orosz elnök továbbá tagadta, hogy a módosítás kifejezetten rá, és nem általában véve mindenkire vonatkozzon.

Vlagyimir Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja Oroszországot, mikor államfőként, mikor miniszterelnökként.

Ha Tyereskova javaslata megvalósul – a dpa német hírügynökség értelmezése szerint –, Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy csak 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére