Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A volt horvát kormányfõ marad a börtönben

2015.11.12. 20:40

ZÁGRÁB, 20:30

Ivo Sanader volt horvát kormányfő továbbra is őrizetben marad, a horvát legfelsőbb bíróság ugyanis elfogadta a főügyészség korrupcióellenes hivatalának fellebbezését Sanader óvadékát illetően, és visszatette az ügyet újratárgyalásra.A horvát legfelsőbb bíróság még október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, illetve új tárgyalást rendelt el. Mivel tartottak attól, hogy a vádlott megszökik, óvadékot rendeltek el, Sanader pedig a félmilliárd forintnak megfelelő kuna megfizetését vállalta is.

Sanader ügyvédei azóta már kétszer ajánlottak fel ingatlant óvadékként, amelyek értéke szerintük meghaladta az óvadékban jegyzett összeget, de a bíróság egyik esetben sem találta teljesnek ezeknek az ingatlanoknak a dokumentációját.

A védelemnek harmadszorra sikerült elfogadtatnia a zágrábi megyei bíróság tanácsával az óvadékot, amely ellen azonban az korrupciós hivatal fellebbezést nyújtott be. Ezt pedig most hagyta jóvá a horvát legfelsőbb bíróság. Ezért Sanader továbbra is börtönben marad.

A volt kormányfőt a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy a pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanader egy másik összevont perben, a Hypo Bank és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen 10 év börtönre ítélte.

De nemcsak Sanadert, hanem Hernádi Zsoltot is vádolja a horvát ügyészség. Szerintük a Mol elnök-vezérigazgatója 10 millió euró kenőpénzt fizetett Sanadernek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzenek az INA horvát olajipari cég felett.

Hernádi Zsolt ellen ellen elfogatóparancs volt Ausztriában és Németországban is, ezt azonban csütörtökön felfüggesztették. Az Interpol horvátországi irodáját az Interpol bécsi irodája értesítette a döntésről.

A Mol Nyrt. Egyébként számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat és leszögezte, hogy soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

Nem hivatalos értesülések szerint Ausztria és Németország a kétszeres eljárás tilalmára hivatkozva függesztette fel a horvát elfogatóparancs érvényét, amely szerint ugyanabban az ügyben egy embert nem lehet kétszer bíróság elé állítani. Magyarország ugyanis értesítette őket arról, hogy Hernádit ebben az ügyben Magyarországon már bíróság elé állították és felmentették.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére