Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A volt katalán elnök Brüsszelbõl próbál meg pozíciót fogni

Bokor Gábor

2017.12.31. 09:10

Carles Puigdemont katalán exelnök nagyot ment szombaton. Egy videoüzenetben azt kérte Madridtól, hogy a spanyol kabinet által feloszlatott katalán kormányzat ismét lépjen hivatalba.
MADRID, BARCELONA, BRÜSSZEL, 09:10

Carles Puigdemont katalán exelnök nagyot ment szombaton. Egy videoüzenetben azt kérte Madridtól, hogy a spanyol kabinet által feloszlatott katalán kormányzat ismét lépjen hivatalba.

A törvényes eljárás elől Brüsszelig szaladó Puigdemont szerint Madrid a katalán emberek megkérdezése nélkül oszlatta fel a kormányát.

A katalánok Madrid heves tiltakozása ellenére függetlenségi referendumot szerveztek, majd az eredmények fényében, némi hezitálás után egyoldalúan kikiáltották a széles körű autonómiát élvező gazdag térség függetlenségét.

A nagy függetlenség mindösszesen pár óráig volt érvényben.

A spanyol központi kormány ezt követően feloszlatta a kormányt, és számos kabinettagot őrizetbe vett, a következmények elől megfutamodott Puigdemont és négy társa ellen pedig európai elfogatóparancsot adott ki. Míg a feloszlatott katalán kormány több tagját is letartóztatták, addig a bátor exelnök Brüsszelig rohant, nehogy letartóztassák. Végül a spanyol hatóságok visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

A szombaton leközölt hétperces felvételen Puigdemont arra kérte Madridot, hogy kezdjen politikai tárgyalásokat a függetlenségi pártokkal.

A katalánok felnőttek a demokráciához, és joguk van egy, szabad nőkből és férfiakat tömörítő köztársaság létrehozásához"

– fogalmazott.

Tíz napja tartottak egy Madrid által legitimált előrehozott választást a régióban, amit az egységpárti Állampolgárok (Ciudadanos) nyert meg. 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatják meg, míg a külön induló függetlenségi pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban. Más tömörülések összesen 28 mandátumra tettek szert.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt javasolta, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament, ugyanakkor figyelmeztette a leendő katalán kormányt, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát. Az alakuló ülésen megválasztják a parlament elnökét és vezetőségét, és attól számítva tíz napon belül kell meg kezdeni a vitát az új tartományi kormányelnök személyéről. A spanyol kormányfő képtelenségnek és nevetségesnek minősítette azt a felvetést, hogy ez a személy ismét Carles Puigdemont leváltott katalán elnök legyen, és külföldről kormányozza a tartományt.  

A függetlenséget célul kitűző három párt kormányalakítási képességét beszűkíti, hogy megválasztott 70 képviselőjük közül 8-an vagy külföldre menekültek, vagy előzetes letartóztatásban vannak, és nélkülük nincs meg a parlamenti többség. Rajoy világossá tette: kész a párbeszédre és az együttműködésre a leendő katalán vezetéssel a spanyol törvények keretein belül.

(El País, El Mundo, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére