Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Albánia minden feltételnek megfelel az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

888.hu

2022.05.20. 21:00

Albánia minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy az Európai Unió megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Tiranában, Edi Rama albán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 

Hozzátette, hogy álláspontja szerint „amilyen gyorsan csak lehet”, el kell indítani a tárgyalásokat Albánia belépéséről.

 

A találkozót követően az Európai Tanács által közzétett nyilatkozatában Michel „közeli szövetségesként, partnerként és barátként” utalt Albániára, s megköszönte egyebek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában végzett munkáját.

 

Albánia az európai család része, és az EU továbbra is Albánia legnagyobb kereskedelmi partnere és anyagi támogatója marad.”

– szögezte le a belga politikus.

 

A sajtótájékoztatón az albán kormányfő hangsúlyozta, hogy országa jelentős lépéseket tett az igazságszolgáltatás megreformálása érdekében, Albánia szerinte „jó úton halad”.

Edi Rama kiemelte, hogy Tirana az ukrajnai háború ügyében is egyetért az EU álláspontjával.

 

A miniszterelnök elmondta, reménykedik benne, hogy Bulgária felhagy a vétóval Észak-Macedónia EU-csatlakozását illetően, ez ugyanis Albánia előbbre jutását is gátolja: a sajtótájékoztatón Rama kijelentette, hogy ha az EU nem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával a június végi EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt, Albánia kérni fogja az EU-tagállamoktól, hogy csatlakozási eljárását válasszák le Észak-Macedóniáéról.

 

Az Európai Parlament csütörtökön felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy indítsák el a tárgyalásokat Albánia és Észak-Macedónia EU-tagságáról. Az EU korábban mindkét ország esetében döntött már arról, hogy a tárgyalások megkezdhetők, egyes tagállamok húzódozása miatt azonban a gyakorlatban ez még nem történt meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére