Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerikai pénzügyminiszter: Oroszország fizesse a háború utáni helyreállítás költségeit

888.hu

2022.05.19. 09:15

A G7-csoport pénzügyminiszterei keresik a megoldást, miképpen lehetne bevonni Moszkvát.

 

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta azt is:
„valószínűleg nem hosszabbítják meg a jövő hét végéig hatályos különleges engedélyt, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy kifizetéseket eszközöljön amerikai kötvénytulajdonosai számára.”írja a Reuters.

 

Ha a washingtoni kormányzat valóban úgy dönt, azzal újra előtérbe kerül az orosz államcsőd veszélye, hiszen Moszkvának a külön engedély hiányában nem lesz lehetősége lejáró adósságát az amerikai hitelezők felé kiegyenlíteni.

 

Kiemelt napirendi pont az ukrajnai háború a G7-csoport pénzügyminisztereinek e heti összejövetelén; Yellen szerint a tisztviselők keresik a módját, hogy miképpen tudnák Oroszországnak benyújtani az Ukrajnában okozott katasztrofális károk helyreállításának számláját.

 

Szerintem természetes, tekintettel a hatalmas pusztításokra és az újjáépítés költségeire, hogy Oroszország legalább egy részét kifizeti.”

 

– nyilatkozta Yellen az újságíróknak, hozzátéve, hogy jelenleg is tárgyalnak az Ukrajna számára ígért pénzügyi segítség lehetséges forrásairól. Az amerikai pénzügyminiszter arra számít, hogy az Egyesült Államok Szenátusa hamarosan jóváhagyja a kormány által beterjesztett 40 milliárd dolláros segélycsomagot. Yellen egyúttal sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy fokozzák pénzügyi támogatásukat Ukrajnának.

A közelmúltban felmerült az az ötlet is, hogy az Ukrajnának ígért segélyek fedezésére az Egyesült Államok és szövetségesei foglalják le a Banka Rosszija külföldön tárolt, több százmilliárdos eszközállományát. Becslések szerint az Egyesült Államok és szövetségesei az orosz központi bank 300 milliárd dollárnyi vagyonát zároltak, de azok továbbra is orosz állami tulajdonban vannak.

Yellen hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak nincs jogalapja arra, hogy ezeket az eszközöket eltulajdonítsa. Az amerikai törvények ezt nem teszik lehetővé.

 

Oroszországnak mintegy 40 milliárd dollár értékű, devizában denominált államkötvénye van jelenleg forgalomban. Moszkvának eddig sikerült naprakészen tartania kötelezettségeit, és a szankciók ellenére elkerülte a fizetésképtelenséget.

Yellen szerdán kijelentette, hogy a Pénzügyminisztérium valószínűleg nem fogja meghosszabbítani a külön engedélyt,

ami technikai államcsődhöz vezethet, hiszen Oroszország ezután csak rubelben tudna fizetni, nem pedig dollárban.

 

„Erről még nem született végleges döntés, de valószínűtlennek tartom, hogy ez folytatódjon. Azonban még ha Oroszország nem is tudja megtalálni a módját a kifizetéseknek, és technikailag nem teljesíti az adósságát, nem hiszem, hogy valóban jelentős változást jelentene, hiszen már így el vannak vágva a globális tőkepiacoktól” – mondta Yellen.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére