Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Antiszemita könyveket árultak egy közpénzből támogatott svédországi arab könyvvásáron

B.F.

2020.10.30. 07:30

Botrányba fullasztotta művével a svéd könyvvásárt Andrew Carrington Hitchcock brit író. A férfi, aki nyíltan holokauszttagadó, azzal verte ki a biztosítékot, hogy „A sátán zsinagógája – A zsidó világuralom titkos története” című, erősen antiszemita tartalmú könyvét árulták a vásár online felületén.

A digitális arab könyvvásárt hivatalosan a malmői könyvvásár részeként tartották volna meg tavasszal, de a koronavírus miatt online rendezték meg.

Malmö városa mindössze 150 000 svéd koronát (5,4 millió forint) fektetett a projektbe, még mielőtt a tudtukra jutott volna, hogy az általuk finanszírozott programban antiszemita tartalmú irodalmi műveket árusítanak. Miután tudomást szereztek a dologról, azonnal megszüntettek mindenfajta együttműködést a szervezettel, és felszólították a Svéd Nemzeti Kulturális Tanácsot, amely úgyszintén 150 ezer svéd koronával járult hozzá az esemény megvalósulásához, hogy cselekedjen hasonlóan.

A kulturális ügyekért felelős hatóságok vezetője, Pernilla Conde Hellman teljesen elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és azt nyilatkozta:

Svédország a szólásszabadság híve. De az számunkra elfogadhatatlan, hogy a malmői városlakók pénzéből finanszírozott vásáron antiszemita tartalmú művek kerüljenek a kínálati listára.”

 

A svéd városvezetés felül fogja vizsgálni az ügyet, és ha van rá lehetőség, visszakéri az általuk a projektre biztosított összeget.

A kulturális támogatásaink és közreműködéseink kölcsönös bizalomra épülnek. Ha egy állami intézménytől kapsz anyagi támogatást, elfogadod azokat az alapvető értékeket ahhoz, hogy az összeget igénybe vedd”

– nyilatkozta Conde Hellman.

A Simon Wiesenthal Center zsidó emberi jogi szervezet Stefan Löfven svéd miniszterelnöktől várna lépéseket az üggyel kapcsolatban.

Mindezekre reagálva az Arab Book Fair szervezői csoport is kiadott egy hivatalos közleményt:

Egy szörnyű hiba történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Teljesen sokkolt a hír, amikor megtudtuk, milyen mélységesen antiszemita és undorító műveket árusítanak a rendezvényünkön. Egyben köszönjünk, hogy felhívták a figyelmet az árusított mű zsidóellenes tartalmára. A jövőben mindenképpen nagyobb figyelemmel kell átvizsgálni az árusított könyvek tartalmát, hogy többet ne forduljon elő ilyen. (...)
A könyv sérti azon alapelvünket, hogy az antiszemitizmus bármilyen formájától messze elhatárolódunk, és minden vallást és hitet tiszteletben tartunk.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére