Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Asszad most vesztette el a háborút?

Bokor Gábor

2016.08.08. 13:08

Közel egy hónapja tartják ostrom alatt Aleppó városát Asszad milicistái, ám az elmúlt napok eseményei alapján úgy tûnik a felkelõk lesznek a gyõztesek.
ALEPPÓ, 13:08

Közel egy hónapja tartják ostrom alatt Aleppó városát az Asszadhoz hű milicisták, ám az elmúlt napok eseményei alapján úgy tűnik, hogy a felkelők lesznek a győztesek.

Napról-napra változik a helyzet az ostromlott Aleppóban. Vasárnap arról érkeztek hírek, hogy az iszlamista felkelők áttörték az Asszad rezsimhez hű seregek ostromvonalát, mára azonban kiderült, hogy nem csak áttörték azt, hanem a frissen alakult szövetségnek köszönhetően már az egész város visszafoglalására törekednek, ami az előrejelzések szerint sikerülhet. 

A kulcsfontosságú városban az elmúlt hetekben alakult egy szövetség, mely a lázadókat tömöríti magába. A csoport közt megtalálhatók olyan egységek is, mint az an-Núszra Front, akik nyíltan szélsőséges iszlamista nézeteket vallanak. 

A szövetségnek köszönhetően a lázadók serege csaknem megkétszereződött, így már komoly lépéseket tudnak végrehajtani a kormányerőkkel szemben.  

Új szakaszba ért Aleppó felszabadítása. Addig küzdünk, ameddig a zászlónkat nem látjuk az aleppói citadella tetején lobogni!"

– áll a szövetség közleményében. 

Az ostromzár feltörésével a felkelők konvoja sikeresen bevonulhatott a belvárosba, így a városban ragadt több mint háromezer lakót gyógyszerrel és élelmiszerrel tudták ellátni. 

A kis siker ellenére a lakosok nem lélegezhetnek fel, hisz a harcok nem csitulnak, naponta több bombát is a városra dobnak a harcoló felek. 

A kormányerők által uralt nyugati városrészben egyre feszültebb a helyzet, mivel a kerület élelmiszer- és üzemanyagkészlete fogyóban van. 

A felkelők közösségi oldalaikra számos képet töltöttek fel, melyeken azzal büszkélkednek, hogy milyen páncélos gépjárműveket, tankokat, rakétákat és kamionokat tulajdonítottak el. 

A háború szempontjából kulcsfontosságú, kinek is a kezén van Aleppó. Aki megszerzi a várost, az nagy valószínűséggel az egész háborút megnyeri. Ezért is vannak ilyen kemény harcok a környéken." 

– nyilatkozta Reza Sayah, az Al-Jazeera tudósítója. 

Az ostromgyűrű megtörésével és a felkelők szövetségének köszönhetően új fordulatot vehet a szír polgárháború. Ha Asszadnak nem sikerül záros határidőn belül visszafoglalnia a várost, akkor további hónapokra lesz szüksége ahhoz, hogy ismét megpróbálja bevenni Aleppót. Mindennek pedig a lakosság látja kárát, hisz a felkelők egy része, hasonlóan kemény, iszlamista törvénykezést akar bevezetni, mint amit az Iszlám Állam tart fenn. 

(BBC, Al-Jazeera)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére