Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Aszad napokon belül visszafoglalhatja Damaszkusz környékét

Bácskai Balázs

2018.04.02. 18:45

Megkezdõdött a Dzsejs al-Iszlám szíriai lázadócsoport fegyvereseinek és családtagjainak evakuálása Kelet-Gúta utolsó lázadó kézen lévõ övezetébõl - jelentette be hétfõn a szíriai állami média.
DAMASZKUSZ, 18:45

Megkezdődött a Dzsejs al-Iszlám szíriai lázadócsoport fegyvereseinek és családtagjainak evakuálása Kelet-Gúta utolsó lázadó kézen lévő övezetéből - jelentette be hétfőn a szíriai állami média.

Négy, a Dzsejs al-Iszlám terroristáit és családtagjaikat szállító autóbusz hagyta el Dúmát, az utolsó kelet-gútai lázadó várost"

– közölte a szíriai állami televízió.

Az állami televízió és a SANA hivatalos hírügynökség jelentése szerint a Dzsejs al-Iszlám lázadói a Törökország által támogatott fegyveres csoportok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Dzsarablusz határváros felé tartanak – írja az MTI.

 

Bassár el-Aszad rendszere mostanra a Damaszkusz közeli, 2013 óta lázadó kézen lévő Kelet-Gúta 95 százalékát visszafoglalta a február 18-án indított offenzíva eredményeként.

Az orosz hadsereg vasárnap jelentette be, hogy "átmeneti megállapodás" született a Dzsejs al-Iszlám evakuálásáról, a gútai térség legerősebb lázadó csoportja ezt hétfőig nem erősítette meg hivatalosan.

A Szúrija szíriai állami televízió vasárnapi közlése szerint a szíriai rendszer és a lázadók között orosz közvetítéssel született megállapodás értelmében a harcosok beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek. A szélsőségesek egy része ennek fejében a parancsnokaik vezetésével buszokon távozhat Dzsarablusz felé, míg azok, akik maradni szeretnének Dúmában, a szíriai biztonsági erők átvilágítását követően élhetnek az egyezségben biztosított amnesztiával. A megállapodás részét képezi az is, hogy a Dzsejs el-Iszlám szabadon engedi a foglyul ejtett szíriai katonákat, illetve a túszként tartott civileket, valamint megmutatja az elesett katonák sírhelyeit.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet szerint a lázadócsoport belsőleg megosztott, és folynak a "tárgyalások", hogy meggyőzzék a radikális szárnyat: ne akadályozza meg az orosz közvetítéssel nyélbe ütött megállapodás megvalósítását.

Az öt hét alatt több mint 1600 polgári személy életét kioltó offenzíva nyomására a meggyengült lázadó csoportok kénytelenek voltak elfogadni a Damaszkusz szövetségese, Oroszország által kidolgozott megállapodásokat.

A szíriai hatóságok szerint több mint 46 ezer ember - negyedrészük fegyveres - jutott el az elmúlt napokban az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány lázadó kézen lévő területeire.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére