Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria: az EU-nak fel kell készülnie egy újabb migránsáradatra

888.hu

2016.11.05. 20:38

Az osztrák védelmi miniszter szerint az EU-Törökország megállapodás gyakorlatilag halott. Az EU-nak fel kell készülnie és meg kell erõsítenie külsõ határait.
BÉCS, 20:38

Az osztrák védelmi miniszter szerint az EU-Törökország megállapodás gyakorlatilag halott. Az EU-nak fel kell készülnie és meg kell erősítenie külső határait.

Mindig is mondtam, hogy az EU-Törökország megállapodásra csupán kiegészítő megoldásként kellene tekinteni addig, amíg az EU olyan pozícióba nem lesz, hogy meg tudja védeni külső határait és ott meg tudja állítani a migránsáradatot"

– nyilatkozta Hans Peter Doskozil, osztrák védelmi miniszter a német Bild című napilapnak.

Az idő egyre fogy"

– mondta. Hozzátette: több közép-európai védelmi minisztert is meghívott Bécsbe a jövő hét elejére, hogy részletesen megbeszéljék a teendőket, valamint a Törökországgal kapcsolatos szituációt.

Doskozil korábban is kritizálta a megállapodást, amely idén márciusban lépett életbe, és amely a nyilvánvaló problémák ellenére is megállította a migránsáradatot – ám egyúttal kiszolgáltatta Európát Törökországnak.

Az EU-Törökország megállapodás szerint a törökök visszafogadtak számos migránst Görögországból, főként olyanokat akik nem adták be a menedékkérelmüket, mivel máshol szerettek volna letelepedni – főleg Németországban. Ennek fejében a törökök pénzügyi segélyeket kaptak, valamint az EU átvett tőlük egy előre meghatározott számú migránst. Emellett a törökök azt követelték, hogy novemberig töröljék el a török állampolgárok vízumkényszerét az EU-ban.

A megállapodás érvénybelépése óta a török és a görög parti őrség fokozottan ellenőrzi a két ország part menti vizeit, így alig jutottak át migránsok a török oldalról az EU-ba. Emellett azok, akik mégis átjutottak, szinte azonnal menedékkérelmet nyújtottak be a görög hatóságoknak. Ám ez nagyon leterhelte a görög menekültügyi rendszert, hiszen idén is több tízezer migráns érkezett az országba.

A törökországi politikai fejlemények szintén kedvezőtlenek az egyezmény szempontjából. Doskozil szerint Törökország jó úton halad afelé, hogy az országban diktatúra legyen – utalt a védelmi miniszter az ellenzék bedarálására és a Erdogan hatalmának mind erőteljesebb konszolidációjára. Emiatt az EU nem szívesen adna vízummentes beutazási lehetőséget a törököknek. A török külügyminiszter márpedig kijelentette, hogy még az év végéig kihátrálnak az egyezségből, amennyiben nem törlik el a vízumkényszert.

Ausztria aggodalmát világosan jelzi, hogy a hét elején mintegy 60 katonát küldött Magyarország déli határára, hogy segítsen megerősíteni a határvédelmet.

(DW)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére