Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria jogosan tiltotta ki a külföldrõl finanszírozott imámokat

888.hu

2019.03.21. 15:27

Nem ütközik alkotmányba a külföldrõl finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából - állapította meg csütörtöki ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.
BÉCS, 15:27

Nem ütközik alkotmányba a külföldről finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából – állapította meg csütörtöki ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.

A 2015 óta érvényben lévő úgynevezett iszlámtörvény tiltja, hogy külföldről finanszírozzák az Ausztriában tevékenykedő vallási vezetőket. Bár a jogszabály ezzel korlátozza az elismert egyházak és vallási közösségek szabadságát, nem számít aránytalannak – vélte az alkotmánybíróság, írja az MTI.

Az egyházak állami befolyástól való mentességének megőrzése mindenki érdeke – húzta alá a testület.

A törvény csak a külföldi államokat és azok intézményeit tiltja attól, hogy anyagilag hozzájáruljanak az ausztriai egyházak működéséhez. Külföldi magánszemélyek továbbra is adakozhatnak, amennyiben ezzel nem korlátozzák az adott vallási közösség önállóságát.

Sebastian Kurz osztrák kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. A kancellár bátorító jelzésnek nevezte az ítéletet, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy "gátat szabjanak a politikai iszlámnak és a külföldi befolyásnak" Ausztriában.

Kurz tavaly nyáron úgy döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak hét mecsetet. Mindez az után történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A mecsetek bezárásáról szóló döntést eljárási hiba miatt jogellenesnek találta a bécsi közigazgatási bíróság.

Ausztria 8,8 millió lakosa közül nagyjából 600 ezren muzulmánok, többségük török vagy török származású.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére