Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az antiszemitizmus riasztó mértékű emelkedése terror alatt tartja a zsidóságot Európa szerte

Jog és szabadság

2022.02.14. 18:40

Ilan Halimi meggyilkolásának évfordulóján minden eddiginél jobban nem engedhetjük a világnak, hogy elfelejtse az antiszemitizmust, amely a tragédiához vezetett.

Február 13-a baljós évforduló. Tizenhat év telt el Ilan Halimi fiatal, zsidó származású francia mobiltelefon-kereskedő meggyilkolása óta. 2006-ban ezen a napon gyilkolták meg Halimit, elrabolták és váltságdíj ellenében tartották fogva Párizs külvárosának egyik pincéjében, ahol 24 napon át éheztették, kínozták és verték.

A texasi Colleyville-i túszejtőhöz hasonlóan Halimi fogvatartói is a legrosszabb antiszemita hangokat szólaltatták meg a zsidó hatalommal kapcsolatban. Az őt elrabló „barbár banda” úgy gondolta, hogy lázálmaik hatalmas és pénzes zsidó közössége előáll, és tetemes váltságdíjat fizet a szabadon bocsátásért. Tettük egy brutális, groteszk bűnözést szított, amely máig sérti a francia zsidó közösséget.

Bárcsak Ilan halálának évfordulóján elmondhatnánk, hogy a meggyilkolása nem volt hiábavaló, és beszámolhatnánk arról, hogy ez a pusztító bűncselekmény segített a franciáknak és egész Európának ráébredni arra, hogy a társadalmakban igenis antiszemitizmus fenyeget. Ehelyett azonban ennek a szörnyű eseménynek az emléke elhalványult.

Európa két legnagyobb zsidó közössége rekordszámú antiszemita incidensről számolt be 2021-et illetően. Nyilvános támadás, a zsidó intézményeket ért vandalizmus, sértések, fenyegetések és mindenféle visszaélés több ezer franciaországi zsidóval szemben. Ennek nagy része az Izrael és a Hamász közötti májusi háborúhoz köthető, annak ellenére, hogy Párizs és Tel-Aviv 2000 mérföldes távolságra van.

A két közösség zsidó biztonsági ügynökségei, a francia SPCJ és az Egyesült Királyságban a Community Security Trust (CST) jelentései fájdalmas olvasmányok. Franciaországban, ahol 450 000 zsidó él, a támadások száma elképesztő, 36 százalékkal nőtt. Az összes incidens 75%-kal nőtt az előző évhez képest.

Az Egyesült Királyságban, ahol 300 000 zsidó él, összesen 2255 antiszemita incidens történt. Ez 34%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, és a CST által valaha közölt legmagasabb szám. Az erőszakos antiszemita támadások 78%-kal nőttek, elérve a 176-ot, köztük hármat a „szélsőséges erőszak” kategóriába soroltak, amelyek könnyen halálhoz vagy súlyos sérülésekhez vezethettek volna. 2021-ben átlagosan minden második napon megtámadtak egy zsidót az Egyesült Királyságban.

Az antiszemita támadások külön figyelmet érdemelnek, mert kétszeresen is károsítják a zsidó közösséget. A közvetlen áldozatot ért fizikai és lelki sérülések életre szóló következményekkel járhatnak, azonban a közösség többi tagját is terrorizálják. A „terrorizálás” a megfelelő szó, mert a családtagok, barátok, sőt a közösség olyan tagjai ellen irányuló antiszemita támadások, akiket esetleg nem ismerünk személyesen, félelmet keltenek, és viselkedésbeli változásokat idéznek elő.

Az európai zsidó közösségekre vonatkozó felmérések adatai mutatják a hatás mértékét. 2018-ban az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 12 európai uniós tagállamban végzett zsidók körében felmérést. Azt találták, hogy 40% aggódott amiatt, hogy a következő 12 hónapban fizikai bántalmazás éri őket. A biztonságukkal kapcsolatos aggodalmak miatt a megkérdezettek 34%-a mondta azt, hogy legalább alkalmanként elkerüli a zsidó rendezvények vagy helyszínek látogatását. A zsidók több mint 70%-a elkerülte, hogy olyan tárgyat hordjon magán vagy magával, amelyből zsidóként azonosítható, 38% pedig azt is elismerte, hogy az elmúlt öt évben a biztonság miatt fontolóra vette hazájának elhagyását.

Ezek az adatok megdöbbentőek. A zsidó szülőknek nem kellene azt mondaniuk, hogy gyermekeik saját biztonságuk érdekében ne menjenek az utcára, amikor a rakéták több ezer mérföldre repülnek egy olyan konfliktusban, amelyben esetleg érdekeltek, de nem játszanak szerepet.

Amint az Egyesült Királyságból és Franciaországból származó legutóbbi jelentések teljesen világossá teszik, ez az egyszerű, érthető elvárás távol áll a jelenlegi valóságtól. Senki ne tekintse a status quo-t elfogadható állapotnak. Ez erkölcsi felháborodás, amellyel Európának haladéktalanul foglalkoznia kell.

Nem elfogadhtó, hogy a világ elfelejtse Ilan Halimi emlékét. Emlékeznünk kell az életére, de a szenvedéseire is, mint a modern antiszemitizmus halálos kimenetelére való figyelmeztetés okaként, és a kínzása és halála által küldött üzenet miatt is, amely az antiszemita csoportok erejéről és kitartásáról szól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére