Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU-ellenességrõl fog szólni a francia elnökválasztás

Horváth József György

2017.02.05. 21:48

Le Pen hírhedt euroszkeptikus, a jobbközép Francois Fillon pedig az erõs határok, a gazdasági unió és a nemzetállamok híve. A francia szélsõbaloldali jelölt hasonlóan rossz véleménnyel van az Európai Unióról.
LYON, 21:48

Le Pen hírhedt euroszkeptikus, a jobbközép Francois Fillon pedig az erős határok, a gazdasági unió és a nemzetállamok híve. A francia szélsőbaloldali jelölt hasonlóan rossz véleménnyel van az Európai Unióról.

Az európai uniós szerződések felmondását ígérte vasárnap kampánynyitó beszédében Jean-Luc Mélenchon, a francia radikális baloldal vezetője.

A tavaszi elnökválasztás első fordulójában a felmérések szerint ötödik helyre várt politikus Marine Le Pennel, a Nemzeti Front államfőjelöltjével egy időben és egy helyen, a közép-franciaországi Lyonban tartotta meg kampánynyitó beszédét, miközben képmását hologram technológiával egy párizsi sportcsarnokban is kivetítették, ahol több ezren követték figyelemmel beszédét.

Európát vagy megváltoztatjuk, vagy elhagyjuk!"

– hangsúlyozta a baloldali politikus, aki elítélte azt "az obszcén világot, amelyben nyolc milliárdos ugyanannyi vagyonnal rendelkezik, mint az emberiség fele".

A provokatív politikus szándékosan választotta kampánya nyitányának Lyon városát, ahol Marine Le Pen vele egy időben szólalt fel. Ugyanakkor a beszéd céltáblája elsősorban a felmérésekben 20-22 százalékkal második helyen álló centrista Emmanuel Macron volt. A szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere szombaton tartott nagygyűlést, szintén Lyonban.

Jean-Luc Mélenchon ellenállásra szólított fel "a politikai dzsungelben és a médiavilágban termő hallucinogén gombákkal" szemben, és azzal vádolta Emmanuel Macront, hogy "ezrek életét keserítette meg" a nevéhez fűződő liberalizációs törvénnyel, amelynek egyik legfőbb intézkedése a vasárnapi nyitvatartás bővítése volt.

A felmérésekben 10-11 százalékkal az ötödik helyen álló radikális politikusnak a legfőbb riválisa a múlt vasárnapi baloldali előválasztás győztese, Benoit Hamon volt oktatási miniszter, aki az újabb felmérésekben 16-17 százalékkal feljött a negyedik helyre, de még mindig messze le van maradva a 25 százalékkal az első helyen állót Marine Le Pentől.

A jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamont hivatalosan vasárnap iktatta be jelöltjének a kormánypárt. Beszédében Hamon ismét baloldali irányváltását és az általános alapjövedelem bevezetését sürgette. Az egyelőre bizonytalan, hogy Jean-Luc Mélenchon és Benoit Hamon szövetségre tud-e lépni egymással. Mélenchon ehhez "nagytakarítást" követel a szocialistáknál, Hamon azonban kizárta, hogy az egyeztetések megkezdése előtt szakítana egyes párttársaival.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére