Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az FSZB őrizetbe vette a Krími híd elleni támadás gyanúsítottjait

888.hu/MTI

2022.10.12. 10:37

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vette a Krími híd elleni támadás nyolc gyanúsítottját – tudatta szerdán a szervezet közkapcsolati központja.

 

Jelenleg öt orosz, három ukrán és örmény állampolgár van őrizetben a bűncselekmény előkészítésében játszott szerepükért

– derült ki a tájékoztatásból.

 

A támadás előkészítésében legalább tizenketten vettek részt. Az FSZB és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közösen azt állapította meg, hogy a támadás szervezője az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága, annak vezetője, Kirill Budanov alkalmazottai és ügynökei voltak.

A robbanóanyagot az ukrajnai Odesszából Bulgárián, Georgián és Örményországon keresztül szállították. Az FSZB a nyomozás adataira hivatkozva megjegyezte, a robbanószerkezetet 22 raklapon, összesen 22 770 kilogramm súlyú építőipari polietilén fóliába tekercselve álcázták. A rakományt augusztus elején az odesszai tengeri kikötőből a bulgáriai Ruszébe, majd onnan a georgiai Poti kikötőjébe juttatták el. Az Örményországba irányuló szállítás megszervezésében két ukrán, egy georgiai és egy örmény állampolgár vett részt. Szeptember 29. és október 3. között a szállítmányt a jereváni terminálon vámkezelték, a dokumentumokon azonban megváltoztatták a feladót és a címzettet. Ezt követően egy Georgiában regisztrált, DAF típusú teherautó október 4-én a rakománnyal Verhnyij Larsz határátkelőnél átlépte az orosz-georgiai határt. Rá két napra a krasznodari régió Armavir egyik nagykereskedelmi bázisra szállították és kirakták.

Közölték, október 7-én egy ukrán és öt orosz állampolgár közreműködésével ismét megváltoztatták a rakományra vonatkozó dokumentumokat, feladónak egy oroszországi, uljanovszki cég nevét adták meg, a címzettnek pedig egy nem létező krími vállalatot. Még aznap a raklapokat egy orosz állampolgár teherautójába rakodták be, aki Szimferopolba indult. Október 8-án, helyi idő szerint hat óra után három perccel, a krími hídon áthajtva a rakomány felrobbant. Az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény pedig kigyulladt. Eddig négy halálos áldozatról tudni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök másnap közölte, hogy a polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen végrehajtott robbantás terrortámadás volt, amelyet az ukrán titkosszolgálatok követtek el.

 


 

Nonszensznek nevezte szerdán egy magas rangú ukrán tisztségviselő az orosz vizsgálat megállapításait. „Az FSZB és a Nyomozó Bizottság egész tevékenysége képtelenség.” – idézte a Szuszpilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató Andrij Juszov ukrán belügyi szóvivőt, amikor a Krími híd felrobbantásával kapcsolatos moszkvai állításokról kérdezték.

Juszov az FSZB-t és a Nyomozó Bizottságot „hamis struktúráknak nevezte, amelyek a Putyin-rezsimet szolgálják”, ezért a nyilatkozataikat nem kommentálják.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére