Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az olaszok is rubelben fognak fizetni az orosz gázért

888

2022.05.18. 16:00

A legnagyobb olaszországi energia-vállalat, az ENI kedden bejelentette, hogy az eurószámla mellett rubelszámlát is nyitott a Gazprom Bank pénzintézetben az Oroszország által a földgáz-szállítmányok kifizetésére megjelölt procedúra teljesítéseként.

 

Az ENI közleményben hangoztatta, hogy a kettős számlát az „olasz állami hatóságokkal” egyetértésben nyitotta meg.

A közlemény tudatta, hogy a földgáz-szállítmányokért járó összeget továbbra is euróban számlázzák, a devizát rubelre a moszkvai tőzsdén egy, azzal megbízott ügynökség váltja át a fizetést követő negyvennyolc órán belül, az orosz központi bank bevonása nélkül.

 

A vállalat hangsúlyozta, hogy a követett fizetési módozat jelenleg nem sért semmilyen európai előírást.

 

Mario Draghi kormányfő május 11-i washingtoni látogatása sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Unió részéről semmilyen „hivatalos” állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sérti a szankciókat. A helyzet se nem fekete, se nem fehér, hanem „szürke övezet” – jegyezte meg.

Gianluigi Paragone, korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S), most az Italexit nevű politikai párt szenátora úgy kommentált, hogy „sok beszéd és sok demagógia után az Európai Bizottság engedett, és hagyja, hogy a tagállamok szabadon döntsenek az orosz földgáz rubelben történő fizetéséről”.
Hozzátette, ez bizonyítja, hogy Európa nem tud lemondani az orosz földgázról.

A Zöld Európa párt szóvivője, Angelo Bonelli emlékeztetett arra, hogy március 24-én Mario Draghi és az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi még azt hangoztatta, hogy „soha nem fizetnek rubelben, és alig két hónap elteltével, megváltoztatták nézeteiket”.

Korábban a Bulgária és Lengyelország felé tartó vezetékén is elzárta a gázcsapot az orosz szolgáltató, mivel nem rubelben vásárolták tőlük a földgázt. Majd a görögök is kijelentették, hogy kizárólag euróban hajlandók fizetni.

Május elején megírtuk, hogy Gulyás Gergely szerint nem csak Magyarország, hanem 9 másik ország is az orosz bank alszámláján rubelre átváltva teljesíti a fizetést, csak ezek az országok nem reklámozzák, nem őszinték az árkiegyenlítéssel kapcsolatban.

 

 

(888.hu, MTI, Politico)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére