Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az RMDSZ megpróbálja a maga javára fordítani a román kormányválságot

888.hu

2017.06.20. 14:58

A bukaresti jobbközép ellenzékhez közel álló média a román nemzeti érdekek feladásával vádolja a parlamenti többséggel rendelkezõ szociálliberális koalíciót, amiért a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tett engedményekkel próbál szavazatokat "vásárolni" a politikai támogatás nélkül maradt, de lemondani nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltásához. Közben elakadtak a román szociálliberális koalíció és az RMDSZ közötti tárgyalások.
BUKAREST, 14:58

A bukaresti jobbközép ellenzékhez közel álló média a román nemzeti érdekek feladásával vádolja a parlamenti többséggel rendelkező szociálliberális koalíciót, amiért a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tett engedményekkel próbál szavazatokat "vásárolni" a politikai támogatás nélkül maradt, de lemondani nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltásához. Közben elakadtak a román szociálliberális koalíció és az RMDSZ közötti tárgyalások.

A jobboldali Hotnews.ro portálon Cristian Pantazi keddi vezércikkében úgy vélekedett, hogy ezzel Románia stabilitását veszélyeztetik. Az RMDSZ számára sem lehetnek hosszú életűek a "zsarolással" szerzett előnyök, amelyeket egy "bűnözői klikkből" kisajtol – írta a szerző, a korrupcióváddal bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökre és Calin Popescu Tariceanura, a liberális ALDE vezetőjére utalva.

Pantazi elismeri, hogy az RMDSZ számos követelése – például az anyanyelvhasználati küszöb csökkentése, a szabad jelképhasználat – legitim, de ha azokat "erővel" fogadtatják el a szorult helyzetbe került Dragneával, akkor ezzel a szövetség maga ellen fordítja a román közvéleményt, saját korrupcióellenes érzelmű választóit is, az így elfogadtatott jogszabályok pedig nem fognak sokáig érvényben maradni.

A szerző különösen cinikusnak tartja, hogy Dragnea most késznek mutatkozik például jóváhagyni egy magyar tannyelvű tagozat megalakulását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), miután nemzeti szólamokat hangoztató pártja egy hasonló tervezet miatt buktatta meg 2012-ben az akkor hatalmon lévő Ungureanu-kormányt.

A jobbközép (ellenzéki) liberális párthoz közel álló Adevarulban Marius Diaconescu a hivatali anyanyelvhasználat "csapdáiról" cikkezett, amely "lehetetlen" helyzetbe kényszerítené, és "hatalmas költségekbe verné" a román közigazgatást.

Cristian Tudor Popescu publicista a Digi 24 hírtelevízióban "piszkosnak" nevezte a PSD-ALDE koalíció és az RMDSZ közötti alkudozást. Természetesnek ítélte, hogy az RMDSZ "drágán adja" szavazatait, és mindent megtesz "örökös célkitűzése", a területi autonómia elérése érdekben, Dragneáék viszont szerinte nem Erdélyt, hanem Romániát "adják el", és hiteltelenítik magukat saját választóik szemében, akiknek a bizalmát nacionalista jelszavakkal szerezték meg.

A román ellenzéki médiában főleg az a – szenátus szakbizottságában hétfőn megszavazott – tervezet okozott felháborodást, amely március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítaná a romániai magyarok számára. A Bogdan Rares, a Realitatea hírtelevízió publicistája emiatt hazaárulóknak nevezte Dragneát és Tariceanut, akik "30 ezüstért (az RMDSZ 30 szavazatáért) lángra lobbantják Erdélyt" azáltal, hogy hivatalos ünneppé akarják tenni azt a napot, amelyen a magyar forradalmárok zászlajukra tűzték az "Uniót Erdéllyel".

A román parlamentben szerdán szavaznak a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.

Nem áll jól az RMDSZ szénája

Elakadtak a román szociálliberális koalíció és az RMDSZ közötti tárgyalások arról, hogy a szövetség miként viszonyul a román miniszterelnök megbuktatására irányuló szerdai bizalmatlansági indítványhoz – adta hírül kedden a román média.

A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Ezek a román közigazgatásban a kisebbségek anyanyelvhasználati jogának kiszélesítését, valamint március 15-ének hivatalos ünneppé nyilvánítását javasolják. A törvénytervezeteket kedden eredetileg napirendre tűzték a szenátusban, de miután a román ellenzéki pártok vezetői, valamint a román média szinte teljes egésze erős nacionalista hangot megütve tiltakozott a törvénytervezetek elfogadása ellen, levették napirendről.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora kedden úgy vélekedett: ezek után nem vetődik fel, hogy az RMDSZ megszavazza a Grindeanu-kabinet megbuktatását.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője egy közösségi oldalon tett bejegyzésben reggel még azt írta, "izgalmas nap" a keddi, majd pár óra múlva frissítette bejegyzését azzal a megállapítással, hogy "győzött a sötétség".

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának tagjai kedden délben egy tanácskozáson vesznek részt, amelyen az új helyzetről egyeztetnek. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint felülvizsgálják a koalícióval tavaly decemberben kötött parlamenti együttműködési megállapodást is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére