Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az újjáéledõ antiszemitizmusról beszélt az izraeli elnök Franciaországban

Horváth Tamás

2019.01.24. 22:00

A zsidó politikus a francia-izraeli diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el a nyugat-európai országba.

Az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót csütörtökön Párizsban Reuven Rivlin izraeli államelnök – közölte az MTI.

Rivlin a francia-izraeli diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából járt Franciaországban, ahol megnyitott egy, a második világháborúban zsidókat mentő diplomatáknak (köztük a Magyarországon tevékenykedő svéd Raoul Wallenberg emlékének) szentelt kiállítást a francia külügyminisztériumban.

Néhány tucat, ritkaságszámba menő, bátor diplomata jelentette a remény pislákoló lángját a soá szörnyű sötétségében"

– fogalmazott beszédében az izraeli elnök.

Majd hozzátette:

Készen álltak a posztjukat, a javaikat, sőt még a saját és családjuk életét is kockáztatni 200 ezer zsidó megmentésével. Örökre bebizonyították, hogy az embereknek, az állami képviselőknek és a népeknek is megvan a képességük és feladatuk is választani."

A kiállítás 34 olyan diplomata pályáját mutatja be, köztük Raoul Wallenbergét, akik útleveleket és vízumokat adtak üldözött zsidóknak és ezért Izrael Igazakként ismerte el őket.

"A jövőben nagyon sokat fogunk hallani a zsidók Nyugat-Európából való kivándorlásáról"

A napokban jelent meg a Migrációkutató Intézet tanulmánya a bevándorlás és az antiszemitizmus kapcsolatáról. Az elemzésről Veszprémy László Bernátot, az intézet kutatóját, a tanulmány szerzőjét kérdeztük. Szóba került az "importált" antiszemitizmus, a nyugat-európai hatóságok statisztikai trükközései, valamint az is, hogy a helyi közösségek által az antiszemita támadásokról felvázolt kép nem egyezik a "hivatalos" állásponttal.

A soára emlékezni nem egyszerűen a halottak iránti tisztelet és hűség kötelessége, hanem feladat is az élők megóvása érdekében"

– fogalmazott a megnyitón Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

A Francia Köztársaság területén zsidóknak ismét szenvedniük kellett, el kellett titkolniuk, kik is. Az elmúlt években, férfiakat, nőket, gyereket öltek meg csak azért, mert zsidók. Időnként nehézségekbe ütközik a holokauszt történetének tanítása az iskolában"

– ismerte el a francia diplomácia vezetője, utalva arra, hogy a több mint 250 áldozatot követelő iszlamista támadások nyitányaként Mohamed Merah dzsihadista 2012 márciusban a dél-franciaországi Toulouse-ban egy zsidó iskola előtt megölt egy tanárt és három gyereket.

Jean-Yves Le Drian leszögezte, ilyen riasztó helyzettel szemben az állam keze soha nem remeghet meg, majd arról biztosította az izraeli vezetőt, hogy erre nem is fog sor kerülni. 

Reuven Rivlint szerdán este fogadta hivatalában Emmanuel Macron francia államfő, aki megerősítette eltökéltségét az antiszemitizmus elleni küzdelem folytatására. A zsidóellenességet a köztársasági értékek megtagadásának nevezte a francia elnök.

Reuven Rivlin és Emmanuel Macron találkozójukon kiemelték az Izrael és Franciaország közötti szilárd viszonyt, de a francia elnök nem tagadta, hogy "egyes kérdésekben vannak nézeteltérések", amelyek közül az iráni nukleáris programot és a ciszjordániai zsidó telepek terjedését emelte ki, amelyek szerinte "egy véget nem érő erőszakhullámot" táplálnak.

A francia kormány 2018. őszi adatai szerint az országban 70 százalékkal nőtt az antiszemita cselekmények száma 2018 első kilenc hónapjában az előző évhez képest, s emiatt a zsidó szervezetek "különleges intézkedéseket" kértek "a társadalmat támadó rákbetegség" megfékezésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére