Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Unió nem vizsgálja a jogállamiság sérülését Máltán, noha bérgyilkosság történt

888.hu

2020.09.09. 14:20

Több, mint valószínű a máltai munkáspárti kormány érintettsége az oknyomozó újságírónő bérgyilkossága ügyében, az Európai Unió mégsem vizsgálódik jogállamiság kérdésében a szigetországban. Érdekes ugyanakkor, hogy Magyarországon pedig – ahol természetesen semmi alapja nincs – folyamatosan a jogállamiság helyzetét piszkálja.

Több száz üzenetet váltott a máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolását – jelentette kedden a helyi média.

Mint a 24.hu hírül adta, a Times of Malta című napilap beszámolója szerint

Edward Zammit miniszter és Fenech mintegy 700 alkalommal váltottak üzenetet 2019 januárja és októbere között a WhatsApp nevű szolgáltatón keresztül. Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le.

A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, de azt mondta, hogy már jóval a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele. Hozzátette, hogy nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még úgy fogalmazott, hogy nincs kapcsolat köztük, noha azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Emlékezetes, Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, amelyek nyomán több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír. Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott a munkáspárti Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is.

Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről.

Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat a gyilkossággal és a munkáspárti kormány esetleges érintettségével kapcsolatban.

Több, mint különös, hogy az Európai Unió mindez idáig mérsékelt érdeklődést sem tanúsított a kényes ügy iránt. A jogállamiság kérdése fel sem merült, noha más esetekben, például a migrációellenes hazánkkal kapcsolatban – minden alap nélkül – ez lépten-nyomon napirenden van.

A botrány miatt

tisztségéről január 18-án lemondott Joseph Muscat miniszterelnök.

Muscat kabinetfőnökét őrizetbe is vette a rendőrség Daphne Caruana Galizia ügyében, ezért társadalmi és politikai nyomás nehezedett a kormányfőre, hogy távozzon posztjáról.

Mint írtuk, az ügy fő gyanúsítottja Yorgen Fenech máltai üzletember, akinek érdekeltsége volt egy erőmű-beruházásban, amellyel kapcsolatban az oknyomozó újságírónak dokumentumok tömege volt a birtokában.

Legalábbis furcsa, hogy Muscat kormányában a lemondott miniszterelnökön kívül a kabinetfőnöke, az igazságügyi miniszter és egy másik tárcavezető is belekeveredett egy korrupciós ügyeket feltáró újságíró bérgyilkossági ügyébe. Ennek ellenére

az Európai Unió nem vizsgálódik, nem is nagyon beszél róla.

Az olvasóban felvetődhet a kérdés, hogy egy baloldali kormány esetében, amely tele van korrupciógyanús ügyekkel, miért marad el a jogállamiság vizsgálatának kezdeményezése.

Esetleg azért, mert minden energiájukat elveszi a valójában nem létező magyar „jogállamisági helyzettel” való foglalkozás?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére