Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA-ban már drágább a benzin, mint a sör

888.hu

2022.06.10. 18:50

A tengerentúlon egy gallon benzinért akár 6 vagy 7 dollárt is elkérhetnek majd.

 

A Moody's arról ír, hogy két forgatókönyv is van az üzemanyagár alakulásával kapcsolatban. Az egyik az optimista előrejelzések szerint az energiaárak emelkedése hamarosan eléri a csúcsot, ami azt jelentené, hogy a benzin drágulás is megállhat, akár még csökkenés is jöhet.

 

A pesszimista előrejelzések viszont arról szólnak, hogy ez az 5 dolláros ár még csak a jéghegy csúcsa.

 

Abban az esetben, ha a kitermelő országok nem tudnak több fosszilis energiahordozót a piacra önteni a globális energiaválság nem oldódik meg és az üzemanyagár tovább fog emelkedni. Ebben az esetben nincs kizárva, hogy

 

az idei év második felében egy gallon benzinért a tengerentúlon akár 6 vagy 7 dollárt is elkérhetnek majd.

 

Amennyiben a 6 dolláros gallononkénti ár megvalósul az 0,4 százalékponttal csökkentheti az Egyesült Államok GDP növekedését a harmadik negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 3,6 százalék helyett csak 3,2 százalékkal bővülne az ország gazdasága. Az idei utolsó negyedévben viszont már 1,2 százalékkal is visszafoghatják a benzinárak a növekedési ütemet.

A Moody's azt írja, hogy a csökkenés a reálfogyasztási kiadások függvénye. Az USA fogyasztói árai az előrejelzések szerint 2022 első felében csúcsra érhetnek, majd fokozatos korrekció várható. Ezt a képet árnyalja az üzemanyagár emelkedése, ami az inflációt akár 8,3 százalékig gyorsíthatja a harmadik negyedévben.

A negyedik negyedévben már mérséklődhet a fogyasztói árak növekedési üteme, de még így is 7,3 százalékról beszélnek az elemzők, ami majdnem másfél százalékkal magasabb, mint azt korábban várták. Összességében 2022 égészt nézve 7,8 százalékos infláció sincs kizárva. Ezeket az adatok a 6 dolláros gallononkénti árral számolva közölte a Moody's.

Patrick De Haan, a GasBuddy kőolajelemzési részlegének vezetője szerint az idei nyáron hatalmas lesz a felfordulás az energiaválság miatt. A szakértő úgy látja, hogy a koronavírus utáni szabad nyáron rengetegen fognak útra kelni, de az országnak nincs elég üzemanyag készlete, hogy kiszolgálja a keresletet. Ráadásul a benzin drágulása átgyűrűzik számos más ágazatba, így alapvetően hajtja az inflációt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére