Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bekeményítenek Ausztriában, súlyos szigorítások jönnek húsvétra

888.hu

2021.03.25. 08:30

Újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól kivételt csak az alapvető élelmiszerek beszerzése és a segítségnyújtás jelent. Bezár minden, kötelező lesz az FFP2-es maszk.

 

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban húsvétkor – április 1-jétől 6-áig – teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak túlterhelését – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az érintett tartományfőkkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Burgenland, Alsó-Ausztria és Bécs napok óta kritikus járványügyi adatokat produkál, és ezt a lépést nem elsősorban a napi új megbetegedések növekvő száma miatt szükséges megtenni – bár a fővárosban ez a szám is magas –, hanem a kórházak fenyegető túlterheltsége miatt”

– magyarázta a tárcavezető. Ezekben a tartományokban az új megbetegedések 90 százalékáért már a koronavírus brit mutációja a felelős, amely agresszívabb és fertőzőbb, mint az eredeti vírustörzs, a betegek súlyosabb tünetekkel kerülnek kórházba, és hamarabb szorulnak intenzív kezelésre – tette hozzá. Elmondta, hogy míg a járvány első és második hullámában megbetegedett emberek 0,7 százaléka került intenzív osztályra, a mostani, brit variáns által fertőzötteknél ez az arány már 2 százalék.

A rendelkezések szerint nagycsütörtökön – az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével – újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok. Kötelező lesz FFP2-es maszkot viselni minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, valamint szabadtéri csoportosulások alkalmával.

Fotó: AFP

A jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól csak az alapvető élelmiszerek beszerzése, a segítségnyújtás, illetve az egészségügyi séta jelent kivételt.

Szigorítják a határellenőrzést a cseh, a szlovák és a magyar határon, az ezekből az országokból érkező ingázóknak a belépéshez nem lesz elegendő az egy hétig érvényes negatív koronavírusteszt, ezentúl heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat, hogy átjárhassanak a határon.

A tavaszi szünet utáni első hetet a tanulók távoktatással kezdik, majd az iskolák nyitásakor mind a tanároknál, mind a diákoknál PCR-teszttel kívánják megelőzni, hogy a kéthetes otthonlét után bárki behurcolja a vírust a tanintézményekbe.

A rövid, de szigorú zárlat után, április 7-én újra kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatók, de látogatásukhoz kötelező lesz egy negatív koronavírusteszt felmutatása.

A tesztkötelezettség alól csak a patikák és az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kapnak felmentést.

 

A miniszter nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, és lehetőleg kerüljék a rokonlátogatásokat húsvétkor. Nem zárta ki, hogy a keleti régióban életbe lépő szigorításokat – romló járványügyi helyzet esetén – más tartományokra is kiterjeszthetik.

 

Ausztriában az elmúlt 24 órában 3289 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 520 993 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2086, az intenzív kezelésre szorulók 447-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 9151-re emelkedett. A betegségből kigyógyultak száma 480 597.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére