Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bekérették a bolgárok az orosz nagykövetet

888.hu, MTI

2021.04.28. 20:30

Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyek 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő készleteit raktározták – közölte szerdán Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője.
„Van bizonyos hasonlóság a hadianyaggyárakban történt négy robbanás között, ugyanis olyan készletek semmisültek meg, amelyeket Ukrajnának, illetve Georgiának szántak. A nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és más országokban elkövetett robbanásokkal”

– hangsúlyozta Mileva a csehországi Vrbetice hadianyagraktárában 2014-ben történt incidensekre utalva.
A szóvivő közölte azt is, hogy hat orosz állampolgár tartózkodott Bulgáriában azokban a napokban, amikor a robbanások történtek, illetve a Gebrev elleni merényletkísérlet idején. Hozzátette, hogy még gyűjtik a bizonyítékokat a súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt orosz állampolgárokkal ellen.
Az ügyben csütörtökre bekérették a bolgár külügyminisztériumba Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet.

„A külügyminisztérium találkozóra hívta az Oroszországi Föderáció szófiai nagykövetét. A találkozót követően tájékoztatjuk önöket a megbeszélésekről”

– áll a tárca közleményében. Az orosz diplomáciai képviselet megerősítette a csütörtökre kitűzött találkozó tényét, de nem fűzött hozzá megjegyzést.
Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, fia és alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. 2020. február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak. A vádhatóság akkor közzétette a tudomása szerint Moszkvában élő férfiak fényképeit is.
Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásokért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később leszögezte:

Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban

-írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére