Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bezárkózva karácsonyoznak több országban is

888.hu

2020.12.17. 14:45

Rengeteg olyan ország van Európában, ahol semmiféle enyhítést nem vezetnek be karácsonyra.

Kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa azt mondta, hogy Nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat. Elmondása szerint a tesztek 5-6 napig mutatnak pozitív eredményt, a tünetek megjelenése előtt több nappal még nem, ezért egy negatív teszt nem zárja ki azt, hogy valaki másnap már pozitív tesztet produkáljon.

Mivel a vírus elleni vakcina elérhető közelségbe került, ahhoz, hogy az emberek megvédjék családtagjaikat, türelmet kell tanúsítaniuk – hangsúlyozta.

Itthon, a karácsonyi korlátozásokról december 21-én döntenek a hatóságok.

Több európai országban azonban komoly szigorral készülnek az ünnepekre.

Ausztria

Az osztrák kormány döntése értelmében marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

Franciaország

Franciaországban december 24-én, a karácsony estére tekintettel nem lesz korlátozás, de 25-én és 26-én igen, tehát minden marad a régiben. Szilveszterkor azonban este 8 órától tilos lesz az utcán tartózkodni.

Nagy-Britannia

Boris Johnson, brit miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy szűk körű és rövid karácsonyi összejöveteleket szervezzenek. Bár a brit kormány enyhít a korlátozásokon, a a két legtekintélyesebb brit orvosi szakfolyóirat, a Health Service Journal és a British Medical Journal közös szerkesztőségi cikkben nevezte meggondolatlannak és durva hibának ezeket a terveket, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a karácsonyi engedékenység számos emberéletbe kerülhet.

Dánia

Mette Frederiksen miniszterelnök közlése szerint Dániában szigorú karantént vezetnek be karácsonyra és az újévre, hogy gátat szabjanak a koronavírus további terjedésének. Mától bezárnak a bevásárlóközpontok, az egyéb üzletek pedig december 25-től az élelmiszerboltok és a patikák kivételével. A még tantermi oktatásban részesülő diákokat hétfőtől hazaküldik, bezárnak a szépségszalonok és fodrászatok is. Sajnos nagyon komoly a koronavírus-helyzet. Az utóbbi héten 22 ezer fertőzöttet regisztráltak, összehasonlítva az azt megelőző héten azonosított 15 ezer esettel. A negyedik rizikófokozatba léptünk, amely csaknem a legmagasabbnak számít – ismertette a dán kormányfő.

Szlovákia

Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter. A tilalom december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárás tiltása nem vonatkozik mások mellett a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A kijárási tilalom idején külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.

Hollandia

Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn jelentette be, hogy bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok az országban, és a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben. Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

Spanyolország

Salvador Illa egészségügyi miniszter szerint spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja területükön. A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban.
Tenerife területére szombattól nem lehet szabadon belépni, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal mint például a munkavégzés vagy az oktatás. Az éjszakai kijárási tilalom kezdetét előrehozzák 22 órára 23 óráról. A vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik 50 százalékos létszámkorlátozás mellett, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet. Az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit és beszüntetik az intézményekben a látogatást is. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett.

Észak-Macedónia

Betiltotta az ünnepi rendezvényeket, köztük a szilveszteri mulatságokat és a vallási ünnepségeket is az észak-macedón kormány. A kormány új rendelete pénteken lép életbe, és január 20-án veszíti hatályát.

Fontos a maszk viselése

A maszk viselésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának szerdai közleménye, amely a maszkviselésre szólít fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is, továbbá a koronavírus-járvány harmadik hullámára figyelmeztet.

Az összejöveteleket – amennyiben erre mód van – kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről – áll a közleményben, figyelmeztetve egyúttal a beltéri összejövetelek nagyobb egészségügyi kockázatára.

December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója eltanácsolta ez embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. Michael Ryan kellemetlennek nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel rémisztőek a járvány adatai.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére