Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biden és Macron azt mondja, felelősségre vonják a háborúban elkövetett bűnökért Oroszországot

888.hu

2022.12.02. 10:01

De vajon hogyan?

 

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, „széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért” – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé.

 

A dokumentum szerint a felek „sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldos egységeket is”.

 

Biden a tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón az Oroszországgal szembeni közös fellépést emelte ki.

 

Megerősítjük, hogy Franciaország és az Egyesült Államok szövetségeseivel – NATO-szövetségeseivel, a G7 országcsoport államaival, az Európai Unióval – minden korábbinál erősebben ellenzi Oroszország brutális háborúját Ukrajna ellen.”

– mondta az amerikai elnök.

Úgy fogalmazott, hogy továbbra is közösen fognak fellépni a kegyetlenkedéssel szemben.

Azt is elmondta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő „érdeklődést mutatna” az ukrajnai hadművelet befejezése iránt.

Kiemelte, hogy ezt csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így.”

– fűzte hozzá.

Macron leszögezte: Ukrajna folytatódó háborús támogatása mellett a megfelelő időpontban készen fognak állni arra is, hogy „a békét építsék”.

Más témákra téve Biden arról is beszélt, hogy Macronnal részletesen megvitatták a Washingtonban szeptemberben elfogadott, úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomagból fakadó kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos francia aggályokat. Mint mondta, az új szabályozást, amely egyebek között előnyben részesíti az amerikai mikrochip-termelést és a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések alkatrészeinek gyártóit, sosem szánták arra, hogy kizárják az európai szövetségeseket. Biden egyben jelezte, hogy a szabályozáson még lehet változtatni.

A francia elnök is úgy vélte, hogy az amerikai inflációcsökkentési szabályozásnak nem volt célja, hogy nehézségeket okozzon az európai vállalatoknak, ez inkább „egy nem szándékos mellékhatás” volt. „Közösen szeretnénk sikeresek lenni, nem egymással szemben.” – hangoztatta.

 

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére